Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid мерките ще зависят от заетите интензивни легла в болниците

Снимка: БГНЕС

Бизнеси и училища ще затварят при 80% заетост на интензивните легла, предвижда новият Covid план, представен от кабинета. Според плана България е разделена на 6 клъстера от области, които ще се следят общо, и мерките, които ще засягат тези клъстери, ще бъдат функция на сбора на интензивните легла в тази група от области. Картата с шестте области ще бъде представяна на българите всеки ден и с прогноза за следващите 5 дни. Така всяко семейство и бизнес може да е наясно с това, какво предстои. Това заяви премиерът Кирил Петков.

Той посочи и четири етапа, при които ще има различни мерки. Първи етап е – 50% заетост на интензивните легла (мерките са малки), втори етап - 60% (има мерки, но всички бизнеси работят, както и училищата), трети етап - 70% (тогава ще започват първите по-меки ограничителни мерки, но децата от 1 до 4 клас ще ходят на училище), четвърти етап - 80% заетост (при него ще се прави симетрично затваряне на бизнесите, освен хранителните магазини и аптеките). Към момента има опасност от влизане в етап 4 на Северен централен район, добави Петков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преводачът Свилена Георгиева: Изучаването на чужди езици ни научава да обичаме и ценим нашият български

Културно и езиково многообразие – с това се отличава Европейският съюз, а езиците, които се говорят в общността са важна част от културното наследство на Европа. В ЕС има 24 официални езика и всеки път, когато към ЕС се присъединяват държави..

публикувано на 26.09.24 в 11:40
Българска академия на науките

БАН избра шестима нови академици

Нови академици избра Събранието на академиците в на Българската академия на науките (БАН). В биологическите науки академик вече е Илза Пъжева. Основните й научни постижения са в областта на биоинформатиката и QSAR моделирането. Тя създава..

публикувано на 26.09.24 в 09:41

Форум в София представя новите хоризонти на технологиите

В София Тех Парк, сграда "Джон Атанасов", днес ще се проведе поредното издание на Robotics Strategy Forum под надслов "Новите хоризонти на технологиите". Изложители на форума са над 30 компании, образователни и научни институции, които разработват..

публикувано на 26.09.24 в 06:05