Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи създадоха най-икономичния товарен безпилотен самолет

Иновацията е пробив в областта на световната индустрия за превоз на товари

„Черен лебед“ или Black Swan е революционен дрон, който може да се приземява на къси и неасфалтирани писти и да доставя стоки от и до отдалечени и трудно достъпни кътчета на планетата с 80% по-ниски разходи от сегашните самолети. Българската иновация бе представена в края на 2021 г. на летище София лично от нейните създатели – братята Свилен и Константин Рангелови. Междувременно разработката привлече вниманието на две от най-големите спедиторски компании в света. Очаква се първите търговски полети на Black Swan да стартират в средата на 2022 г. от летищата в Лиеж (Белгия) и Бреша (Италия). 

Братята Свилен и Константин Рангелови
„Летяща „баничарка“ – така, с известна доза ирония и щипка умиление, Свилен Рангелов определя малкия безпилотен самолет – резултат от 7 годишните усилия на основаната от него и брат му технологична стартъп компания. Ето как създателят говори за своето творение:

„Летяща „баничарка” – това е описанието на неговата употреба. Иначе като визия много наподобява обикновен самолет. Просто няма пилотска кабина, много по-оптимизирана е формата му. Има си фюзелаж, който е 8 метра дълъг и витлов двигател със 140 коня, монтиран отпред на фюзелажа. Има две криле с общ размах 16 метра, както и стандартна конфигурация на опашката. Визуално той изглежда много конвенционално.“


„Черен лебед“ е метафора, отнасяща се към непредсказуеми събития с голямо социално или икономическо въздействие в обществото. Именно такъв ефект се очаква да предизвика българският мини самолет върху съвременната индустрия за превоз на товари. „Иновациите са винаги много скъпи, а тук ние правим пробив с иновация, която е евтина и достъпна за масово производство“, обяснява Свилен. Създаденото средство може да пренася 350 кг. и спокойно да прелети с тях до 2 500 км. 


„Например, можем да летим от София до Варна за 2 лв. на килограм и да прекосим това разстояние за 2 часа“ – допълва Свилен. По образование той е икономист. Учи в Американския колеж в София, след което завършва в САЩ. Константин пък е авиокосмически инженер. Идеята за нестандартния мини самолет се ражда преди 7 години от един разговор между двамата братя.

„Брат ми живееше в Холандия, беше започнал работа в компания за авиотехническо инженерство и един хубав ден ми заяви, че му липсва българското сирене и попита, кога пак ще му ходя на гости, за да му занеса. А аз леко подразнен му отвърнах: „Няма да идвам скоро. Нали си инженер, направи дрон и ще ти го пратя по него!“.“


Днес, 7 години по-късно разработката им е напът да промени изцяло представите ни за спедиторски услуги. Наскоро един от световните лидери в областта на логистиката обяви плановете си да закупи 4 000 бройки от нашенския транспортен дрон с идеята да постигне целите си за въглеродна неутралност до 2050 г. Причината? Един полет на българския „Черен лебед“ отделя по-малко вредни емисии от най-обикновената доставка с автобус, а цената е същата! Междувременно братя Рангелови се надяват в близко бъдеще милиарди хора по света да усетят ползите от тяхната иновация.


Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Президентската инициатива “Подкрепи една мечта” за социалнослаби младежи събра 90 хил. лв.

Продължава набирането на средства в рамките на президентската инициатива “Подкрепи една мечта” за стипендии на младежи, настанени в приемни семейства и в центрове от семеен тип, които са приети във висши училища. Финансова помощ получават също..

публикувано на 01.06.24 в 11:10

Тържествена проверка (заря) във Враца в памет на Христо Ботев

Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържествени ритуали в памет на поета-революционер Христо Ботев и падналите за свободата и независимостта на България, които ще се проведат в цялата страна. На 1 юни ще се проведе тържествена..

публикувано на 01.06.24 в 10:35

За 75% от децата приоритет в образованието трябва да са житейските умения

Към 31.12.2023 г. децата до 17 години в България са 1 104 198, или 17.1% от общия брой на населението. Това показват данни, изготвени от Националния статистически институт и УНИЦЕФ България, по повод 1 юни – Международния ден на детето. През..

публикувано на 01.06.24 в 09:49