Ценно дарение получи Историческият музеят в град Чипровци, /в Северозападна България, известен със запазената традиция в тъкането на килими/. Семейство Тимъти и Пенелопе Хейс, от САЩ, които колекционират и изучават старинни килими, изработени на Балканите, дари уникални образци на това изкуство, закупени от частни колекционери.
Съпрузите се натъкнали на интересна находка в антикварен магазин във Виена. Двата килима, единият - тип “Галибалда”, е от XVIII век, а другият - също е интересен със своята история, тъй като е изтъкан от мюсюлманка в Лудогорието. Именно тези две находки се оказват най-старите експонати в цялата колекция на Чипровци.
Документи разказват, че през XVIII век жените в гр. Чипровци и селата Копиловци и Железна са изработвали годишно по 8 000 молитвени килимчета за нуждите на Втора турска армия.
„Ние търсихме много, за да покажем и този тип килим, който е работен в Чипровци. Някога в града са тъкани килими и за църквите - православни и католически, и за синагоги, и за джамиите. Този килим като техника е по-различен, затова ще послужи за научното изследване към музея“ – каза пред БНТ д-р Анита Комитска, директор на Историческия музей в Чипровци.
Изкуството на килимарството е признато от ЮНЕСКО за част от световното нематериално богатство, а всяка нова находка помага на специалистите да проследяват все по-детайлно пътя на килима.
Съставил: Гергана Манчева
Снимки: museology.bgПрофесията на готвача става все по-престижна, а хората които се занимават с нея трябва наистина да я обичат, защото часовете труд са много, натоварването и отговорностите – също. Небесен покровител на готвачите е Св. Лаврентий – един от седемте..
С официална церемония в местността Войводенец официално беше открито тринайсетото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица. Съборът се провежда от 1965 г. на всеки пет години в първата пълна седмица на месец август...
Сърцето и ритъмът на българския дух – с тези думи метафорично може да определим Националния събор на българското народно творчество. По традиция от далечната 1965 година, проявата се организира веднъж на всеки пет години в първия уикенд на месец август в..
Професията на готвача става все по-престижна, а хората които се занимават с нея трябва наистина да я обичат, защото часовете труд са много,..