Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градът на тъканите килими – Чипровци, си върна старинни образци чрез дарение от чужбина

Снимка: архив

Ценно дарение получи Историческият музеят в град Чипровци, /в Северозападна България, известен със запазената традиция в тъкането на килими/. Семейство Тимъти и Пенелопе Хейс, от САЩ, които колекционират и изучават старинни килими, изработени на Балканите, дари уникални образци на това изкуство, закупени от частни колекционери.

Съпрузите се натъкнали на интересна находка в антикварен магазин във Виена. Двата килима, единият - тип “Галибалда”, е от XVIII век, а другият - също е интересен със своята история, тъй като е изтъкан от мюсюлманка в Лудогорието. Именно тези две находки се оказват най-старите експонати в цялата колекция на Чипровци.

Документи разказват, че през XVIII век жените в гр. Чипровци и селата Копиловци и Железна са изработвали годишно по 8 000 молитвени килимчета за нуждите на Втора турска армия.

Ние търсихме много, за да покажем и този тип килим, който е работен в Чипровци. Някога в града са тъкани килими и за църквите - православни и католически, и за синагоги, и за джамиите. Този килим като техника е по-различен, затова ще послужи за научното изследване към музея“ – каза пред БНТ д-р Анита Комитска, директор на Историческия музей в Чипровци.

Изкуството на килимарството е признато от ЮНЕСКО за част от световното нематериално богатство, а всяка нова находка помага на специалистите да проследяват все по-детайлно пътя на килима.


Съставил: Гергана Манчева

Снимки: museology.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

И български ритми звучаха на детски фолклорен фестивал в Марибор

Детско-юношеският танцов ансамбъл "Средец" от София представи българския фолклор на 25-ия Международен детски фолклорен фестивал "ФолкАрт" в Марибор, съобщават от посолството ни в Словения. Детското събитие е част от 32-ото издание на Летния..

публикувано на 28.06.24 в 14:11

"На армане с тъпане" - с магията на хорото в Разлог

На 28 и 29 юни град Разлог, област Благоевград, ни пренася в магията на българския фолклор. В тези дни на централния площад "Преображение" ще се проведе XIII Фестивал на традиционните хора "На армане с тъпане". Събитието се открива тази вечер от 19..

публикувано на 28.06.24 в 09:10
Елмалъ баба теке

Дервиши по нашите земи - легенди и мистерии витаят около текето на село Биволяне

Според османски документи  край днешното село Биволяне в община Момчилград са живели над 500 дервиши , които са се обучавали в Елмалъ баба теке. Някога религиозният център се славел кат о най-голямото средище на дервишите в тази част на..

публикувано на 26.06.24 в 09:15