Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникална изложба по повод 140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора

Снимка: архив

Повече от 10 непоказвани произведения на Владимир Димитров – Майстора са част от впечатляваща експозиция с 350 картини в Кюстендил, по повод 140 години от рождението на големия български художник.

Във фонда на галерията, която носи името на Майстора се пазят 1350 негови картини. Ценителите ще имат възможност да видят неизлаган портрет на неговата сестра, автопортрет и пейзаж от Рим, както и множество други негови произведения, които не са част от постоянната експозиция в галерията.

„За откриването на тази изложба ще бъде затъмнена три четвърти от площта на галерията, причината е че 70- 80 % от картините са на хартиен носител и трябва да можем да ги съхраним.

Освен това заради изложбата бе направено щателно проучване на творбите на Майстора и бяха реставрирани 55 негови картини“, обясни директорът на галерията Валентин Господинов пред БГНЕС.

Подготвя се и заснемане на уникалната изложба, за да може тя да се гледа интерактивно от цял свят на новия сайт на кюстендилската галерия.
Очаква се проектът да бъде готов в средата на годината.
Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29