Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гийермо Кармона: Свързва ни не само Антарктида, но и българската диаспора в Аржентина

Снимка: president.bg

Вицепрезидентът Илияна Йотова прие Гийермо Кармона – държавен секретар по въпросите за Малвинските острови, Антарктида и Южния Атлантик в Министерството на външните работи, международната търговия и вероизповеданията на Аржентина. Посланик Кармона е в България във връзка с подписването на Споразумението за антарктическо сътрудничество между Националната дирекция за Антарктида на Аржентина и Българския антарктически институт. В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше открита фотоизложба, представяща 30-годишното сътрудничество в изследването на Антарктида между България и Аржентина.

„Не само Антарктида свързва нашите две държави и два народа, а и голямата българска диаспора в Аржентина, която е дълбоко интегрирана в нашето общество“, посочи Гийермо Кармона. Йотова благодари на аржентинската държава за предоставянето на всички условия за съхранение на българската самобитност и култура и изрази гордостта си, че българите са уважавана общност в аржентинското общество.

По отношение на културните контакти между двете страни посланикът на Аржентина в България Алфредо Атанасоф, който е с български корени, изтъкна програмата на аржентинското Министерство на културата за превод на аржентинска литература на български език. Досега в България има около 160 такива издания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35