Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България очаква конституционни гаранции за правата на македонските българи

Снимка: БГНЕС

На работна среща с посланиците на страните-членки от ЕС и Швейцария президентът Румен Радев изрази очакването и готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство.

Той също така заяви, че България активно работи и подкрепя европейската перспектива на своите съседи от Западните Балкани като най-сигурна мярка за гарантиране на сигурността, стабилността и икономическия напредък на нашия регион. "Затова страната ни очаква постигането на конкретни резултати както в сферите на икономиката и свързаността, така и по отношение на откритите двустранни въпроси в диалога с Република Северна Македония.

Сред нерешените политически въпроси особено чувствително се открояват спазването на правата на македонските българи, засилването на езика на омразата и посегателствата срещу българското-културно историческо наследство", посочи президентът Румен Радев. В срещата, на която бяха обсъдени редица теми от европейския дневен ред, участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30