Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

143 години от свикването на първия български парламент

Снимка: архив

Председателят на 47-ото Народно събрание Никола Минчев, поздрави депутатите с годишнината от свикването на първия български парламент. 

"На този ден преди 143 години е проведено Учредителното събрание на първото Народно събрание в новата, свободна Трета българска държава. Тази дата е специална за нашето Отечество, защото отбелязва началото на няколко ключови процеса. На първо място нека се поставим в контекст на времето - след Руско-турската освободителна война. Българите получават отговор на мечтата си за свободна държава. Създаването на парламент е равно на революция за времето си", каза Минчев. По думите му това е било акт не само на смелост, но и на модернизация. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дарът на Петдесетница е живот в изобилие

В осмата неделя след Възкресение Христово отбелязваме един от най-важните празници за християнството – Петдесетница. В този ден Светият Дух – Третото Лице на Светата Троица слиза на земята, за да осени дванайсетте апостоли, събрани на молитва..

публикувано на 23.06.24 в 05:30

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30