Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларски университет ще подготвя любители на природата да проходят в занаята

Снимка: @istinskimed.bg

Само след месец у нас ще отвори врати първият Пчеларски университет, чиято основна цел е да вдъхнови ново поколение пчелари за този прастар занаят. Отглеждането на пчели и направата на мед до ден-днешен се е запазило като традиционен поминък по нашите земи, а корените на пчеларството отвеждат чак до тракийските племена.

Зад идеята за Пчеларския университет стои платформата “Истински мед”, която прегръща каузата за грижа към пчелите и спиране на тяхното измиране. Платформата помага също така на българските пчелари да добиват чист мед с гарантирано качество и произход и да пласират продукцията си на честна цена.

Основната задача пред организаторите на университета е да помогнат на начинаещите да направят първите си стъпки, осигурявайки им теоретични и практични знания и напътствия от хора с опит. А в зависимост от степента на амбициозност студентите ще могат да придобият знания както за азбуката на занаята, така и за най-новите тенденции, простиращи се до технологиите и дигитализацията при отглежднето на пчели.

Стефани Караиванова

“Пчеларският занаят, който изисква отдаденост и сериозна подготовка, се предава или от поколение на поколение, или се учи след много неуспешни опити – казва Стефани Караиванова, част от екипа на “Истински мед”. – И ако човек реши да започне, са му нужни ментор, подходяща земя, която да обособи в пчелин, както и средства за кошери, пчели и оборудване. В момента има пчеларски курсове, но разликата с нашия е, че ние предлагаме хибридно обучение.”

Любителите на природата и на пчелите все още имат възможност да кандидатстват в Плечарския университет. Ще бъдат подбрани 30 участници, а десетима ще получат стипендии – сред тях пет жени, за да се стимулира навлизането на нежния пол в занаята. Учебната програма ще предлага както онлайн лекции с преподаватели и учени от България и чужбина, така и практически упражнения на работещ пчелин с пчелари от програмата “Осинови кошер”.

Повечето пчелари се учат от техни баби и дядовци или родители, които са им оставили наследствен пчелин, но това е изключително трудно – казва още Стефани Караиванова пред БНР-Благоевград. –  Пчеларството изисква много четене и всички трудности, вкючително липсата на средства или на ментор, често отказват мнозина. И тъй като нашият курс е подходящ, на първо място, за хора, тепърва навлизащи в този занаят, със сигурност сред тях ще има такива, които ще превърнат мечтата си в хоби.”

Защо е важно да опазим пчелите?

Пчелите са най-важният опрашител за нашата планета, ние дължим на тях страшно много – отговаря Стефани Караиванова. – Една трета от храната, която достига до нашата трапеза, е опрашена от пчелите и ако не ги пазим, не се знае какво ще можем да ядем. Неслучайно Айнщайн е казал, че ако пчелите изчезнат, бихме изчезнали и ние.”

Тримесечното обучение в Пчеларския университет ще започне на 7 март, а изкласилите ще бъдат провъзгласени за дипломирани пчелари на 20 май – Световният денят на пчелите. Петимата с най-добър резултат от финалния изпит пък ще получат награда – нов кошер със заселени пчели, който да разположат на своя земя или при своя ментор-пчелар.

Съставил: Диана Цанкова /по интервю на Елеонора Тропанкова, БНР-Благоевград/

Снимки: @istinskimed.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15