Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 13 февруари целият свят е РАДИО

БНР е активен участник в отбелязването на Световния ден на радиото

Снимка: pixabay

Доверието е водещата тема на радиостанциите по целия свят, в днешния 13 февруари. И това не е случайно. Във време на пандемия, разнопосочна информация и фалшиви новини, ЮНЕСКО избра да сложи фокус именно върху „Радиото и доверието“, по време на 11-ото честване на Световния ден на радиото.

Макар историята на тази медия да надхвърля един век, тя продължава да бъде информационният канал, който се ползва с най-високо обществено доверие.

И това е така, защото „радиото е най-близко до естествената човешка комуникация – няма нищо по-естествено за хората от това да говорят и да слушат“, обясни пред БНР доц. Вяра Ангелова, изследовател и преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По думите ѝ, „пазарът в България е пренаситен от радиостанции, но много малко от тях са говорни. А пък говорните не достигат възможностите и традицията на Националното радио. С всекидневната си работа то си заслужава доверието на хората.“

Най-добрата гаранция за независимостта на радиото обаче, е многообразието на гласовете. Радиото нямаше да вдъхва толкова голямо доверие, ако всички ние не можехме да се идентифицираме с него, независимо от нашата културна принадлежност“, посочи по повод днешния Световен ден на радиото г-жа Одрe Азулe, генерален директор на ЮНЕСКО.


Служейки като мост между традиционното излъчване и новите технологии, днес радиото предлага разнообразно съдържание през различни устройства и формати, като подкасти и мултимедийни платформи. И ако някой очаква, че радиото ще отстъпи в надпреварата с новите медии, явно е на грешната страна. Различни проучвания сочат, че доверието към социалните медии бележи спад в глобален план. Едновременно с това, радиото остава медията, на която се доверяват най-много хора, особено когато животът им е изложен на опасност. Например в Европа, където по-малко от един на всеки пет души смята социалните мрежи за надежден източник на информация, над 50% от населението се доверява на радиото. Ето затова си заслужават усилията на радиожурналистите да предоставят достоверна и точна информация на всяка цена. В тази връзка Българското национално радио има с какво да се похвали. През декември 2021 г. беше създаден специален екип за проверка на фактите. Целта му е да проучва съмнителни твърдения като идентифицира и разкрива манипулации и дезинформация на базата на доказателства, факти, документи и експертни мнения.

Темата, която концентрира най-много дезинформация е Covid-19, показва анализът на екипа.

В БНР имаме един огромен актив и това е доверието на нашите слушатели. Точно заради тази отговорност направихме екип за проверка на факти“, посочва програмният директор на обществената медия Даниела Късовска. Резултатите от проверката на факти са публикувани в специалния подсайт на БНР.

Доверието, което общественото радио има в страната се допълва и от това на аудиторията зад граница, защото БНР е единствената медия у нас, която предоставя актуална и достоверна информация за България на 10 езика – английскинемскифренскииспанскирускисръбскигръцкиалбански, турски и български език, създадена от екипа на „Радио България“.

Българското национално радио е част от отбелязването на Световния ден на радиото още от самото начало през 2012 г., когато Генералната Асамблея на ООН решава рождената дата на радиото на Организацията на обединените нации да се превърне в празник на радиостанциите по целия свят. Честването е още един повод в ефира да се поставят важни въпроси за свободата на словото и ролята на радиото по време на бедствия, за безопасността на журналистите, диалога с аудиторията и обществото, спорта, иновациите и свързаността на хората по света, за която радио ефирът е една от най-благодатните платформи.

В днешния ден радиостанциите по света ще бъдат свързани и чрез музика. В радио ефира ще прозвучи песента Loud (Radio). Тя е официалният саундтрак на Световния ден на радиото 2022 г. Песента е написана и изпълнена от певицата Рейчъл Фишър в сътрудничество с ЮНЕСКО и Испанската радиоакадемия. Тя посвещава Loud (Radio) на „всички, които използват радиото, за да се промени животът на хората на местно, национално или глобално ниво“.

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: unesco.org, pixabay, БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Икони на светци воини в изложба на варненския Военноморски музей

“Светци – воини и покровители на бойното поле” се нарича изложбата, с която Военноморският музей във Варна отбелязва Деня на храбростта и празник на българската армия. Експозицията включва 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини,..

публикувано на 06.05.24 в 16:40