Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът Илияна Йотова иска гаранции за българите в Украйна

Снимка: president.bg

Свиканият за утре Консултативен съвет по национална сигурност при президента трябва да излезе с гаранции за защита на българската общност в Украйна при евентуална ескалация на напрежението и военен конфликт. Това заяви в Сухиндол вицепрезидентът Илияна Йотова, където тя се включи в обредното зарязване на лозята.

„Българската общност в Украйна е най-голямата ни историческа диаспора зад граница. Говорим в случай, че действително се стигне до конфликт, вероятно една голяма част от тях ще станат бежанци. Трябва да сме готови в този момент и българската държава трябва да предложи най-добрите условия“, посочи Йотова. 

Информацията е на кореспондента на БНР Здравка Маслянкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ден за противодействие на наркманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00