Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само спешна помощ от държавата може да спаси животновъдите в кризата

Снимка: БГНЕС

Българското животновъдство загива, ако не бъдат предприети спешни мерки за неговото спасяване“ – обявиха представители на аграрния бранш в декларация, изпратена до политиците. Според бранша, бюджетът за сектор животновъдство трябва да се увеличи двойно.

„През 2022 г. да бъде предвидена помощ в размер на 200 млн. лв, за да се спаси производството на български плодове и зеленчуци, млечни продукти, месо, яйца, мед, ядки, лозя, маслодайна роза. Да се преразгледа  повишеният осигурителен праг за малките производители, които нямат високи доходи, за да покрият това изискване“ – това пише в отворено писмо, подписано от 33 браншови организации. Сред тях Асоциацията на овцевъдите и козевъдите, производителите на картофи, на биопродукти, Съюза на овощарите, на градинарите и всички останали засегнати селскостопански сектори. Писмото не търпи отлагане, тъй всички земеделски дейности са засегнати от  високата инфлация и свитото потребление.


Сигнал, че стопанският сектор ще пострада необратимо и то скоро, дадоха животновъдите, като започнаха да ликвидират животни още миналата година. Най-голямата трудност за тях е изхранването на добитъка. Заради инфлацията и повишените цени на ел. енергията, бързо са се увеличили и цените на фуражите. Животновъдите пресмятат, че само през миналата година цената на фуража се е увеличила със 100%  и дават за пример царевицата, която миналата година е струвала 35-40 ст., а сега върви към 65-70 ст. за килограм. В райони, като Родопите, където няма производство на собствени фуражи, животновъдството е с още по-високи разходи. Това неминуемо ще се отрази на цената на продукцията, която ще излезе на пазара през пролетта.


„Покупателната способност на българина не е никак висока, затова не можем да си позволим такова увеличение на цената на агнешкото“, каза Бойко Синапов, представител на „Обединени български животновъди” в интервю за БНР-Кърджали:

„Ситуацията е много критична сега. Всеки ден си говоря с колеги, които ликвидират и унищожават животни. В цялата страна поголовно се затварят ферми, хората вече просто изнемогват. Ние работим с техника в тези стопанства, но не сме заводи, за да ни приравняват дейността до промишленото производство. Много съм притеснен при тази трудна ситуация, дали ще успеем да оцелеем. Ликвидират се стада и ако държавата сега не се намеси, ще загубим голяма част от нашето животновъдство. Очакваме скоро да се възползваме от извънредната Covid мярка, която всички съседни държави вече взимат. Сега е удобен момент и ние да я използваме.“


Овцевъдите в България пък са възмутени от средствата, които държавата е отпуснала, за да ги подпомага по схемата „Де минимис“. Те казват, че сумата е по-скоро подигравка с фермерите, които отглеждат дребен добитък, отколкото помощ за оцеляване в кризата. „В момента ние получаваме 11 лв. за животно, а това покрива разход само за една бала люцерна“ – посочи в интервю за програма „Хоризонт“ на БНР лидерът на Националната асоциация на козевъдите и овцевъдите Симеон Караколев:


„Ситуацията е доста тежка, има рязък скок на фуражите още от лятото на миналата година, в рамките на последните месеци наблюдаваме много тежка инфлация, има скок в цените на почти всички суровини. Нашите нагласи бяха, че за дребни и преживни животни помощта не трябва да пада от порядъка на 30-40 лв. на животно. Очакваме адекватната намеса от страна на държавата. Позицията на министерството е, че в рамките на следващите 2 месеца ще има и прилагане на ковид помощ, за да може тя още сега да компенсира по-ниските помощи (de minimis), които получаваме.“   


По думите на Симеон Караколев, допълнителна тежест представлява и изискването за вдигане почти два пъти на осигурителния праг. Тази мярка ще засегне основно малките ферми, които у нас са около 20 хиляди. „Ние разбираме, че има нужда от повишаване на стандарта и доходите на хората, но тези ферми все още нямат такива приходи. Част от тях ще направят неистови усилия да декларират и да внасят тези осигуровки, а други със сигурност ще минат в сивия сектор“ – каза Симеон Караколев.

Съставил: Гергана Манчева (по интервюта на БНР-Кърджали и БНР-„Хоризонт“)

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28