Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Гръцките фермери са в готовност да блокират магистрали и пътища

След събрание край гр. Лариса гръцките фермери обявиха, че са решени да затворят всички основни магистрали в страната в знак на протест срещу повишаването на цените на енергията. Те ще искат преди това среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Гърция има едни от най-високите данъци върху горивата в ЕС, които формират около 2/3 от крайната цена. "Дизелът струва около 1,60 евро за литър, докато в други европейски страни е 70 цента", каза Астериос Цикритис, председател на фермерския профсъюз. Група гръцки фермери вече започна блокади по националния път между Лариса и гр. Козани. В момента е под въпрос дали ние и нашите стада ще оцелеем", заяви Аргирис Байрахтарис - председател на Съюза на животновъдите в Тирнавос, предава БГНЕС. 

Сърбия отива на предсрочни парламентарни избори на 3 април

Президентът на Сърбия Александар Вучич подписа указ за провеждането на предсрочни парламентарни избори в страната на 3 април и указ за разпускане на парламента. Президентът подчерта, че досегашният парламент е направил много, особено в областта на върховенството на правото. На същата дата в страната ще се проведат и частични местни избори, включително в столицата Белград. Вучич призова сърбите да участват в изборите, „за да покажем като държава демократичен капацитет и колко е важно да приемем плановете и програмите за бъдещето“, предава агенция ТАNJUG.

Поредни съдебни реформи в Румъния

Румънското правителство одобри проектозакон за ликвидация до 31 март на отдела на Главната прокуратура за разследване на престъпления, извършени от съдии и прокурори. Според проекта 12 прокурори от Отдела за криминални разследвания и криминалистика на прокуратурата към Върховния касационен съд ще разследват случаи на предполагаема корупция на съдии и прокурори. Освен тях още 30 прокурори от прокуратурите към касационните съдилища в страната ще имат правомощия да разследват тези престъпления. Прокурорите ще се назначават от румънския главен прокурор по предложение на Висшия съвет на магистратите. Всяко ново румънско правителство прокарва свои реформи за контрол върху съдебната система, което винаги поражда критики от опозицията, предава телевизия Digi 24.

Илир Мета се върна на президентския пост в Албания

Конституционният съд на Албания реши, че действащият президент на страната Илир Мета не е нарушил конституцията и ще продължи да изпълнява своите правомощия до изтичането на президентския си мандат на 24 юли 2022 г. Конституционният съд отмени решението на албанския парламент да го освободи от длъжност поради "тежки нарушения на Конституцията". Според магистратите Мета „не е нарушил Конституцията по нито една точка от представените от парламента обвинения“. Управляващата Социалистическа партия на премиера Еди Рама създаде анкетна комисия в парламента, която представи своя доклад, и на 9 юни 2021 г. депутатите гласуваха за отстраняване на действащия държавен глава, съобщи телевизия RTSH.

Политическата криза в Черна гора се задълбочава

Мирко Станич от Социалдемократическата партия на Черна гора е подал иск в Основната държавна прокуратура срещу бившия премиер Здравко Кривокапич, съобщи националната телевизия RTCG. Депутатът атакува Кривокапич за това, че е взел решение на 4 февруари за изменение на Закона за черногорското гражданство на правителствено заседание без консултация с ресорното министерство. Политикът е обвинен в злоупотреба със служебно положение. По искане на вицепремиера Дритан Абазович, на 4 февруари парламентът на Черна гора гласува на извънредно заседание вот на недоверие към правителството на Здравко Кривокапич. В Подгорица политическите партии продължават преговорите за съставяне на нова коалиция или правителство на малцинството.

След почти 1 век в Турция е издигната първата нова църква

Строежът на първата църква в Република Турция е почти завършен. Готови са около 80% от храма и комплекса. Откриването ще е през лятото, съобщи Анадолската агенция. Камбанарията на църквата, построена на площ от 700 кв. м. до Латинското католическо гробище в Истанбул, е вдъхновена от историческите манастири в Мардин, Югоизточна Турция.  В пететажния комплекс ще има зала за срещи на общността след църковна служба или церемонии като кръщенета, погребения и сватби, както и за конференции. На приземния етаж са разположени помещенията на епископа, стаите за гости и паркингът. "Свети Ефрем" (Мор Ефрем) в квартала Йешилкьой, ще е втората сирийска църква в мегаполиса и ще обгрижва 17 000 сирийци в региона.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС, Anadolu Agency


Още от категорията

89 българи бяха евакуирани от Ливан с правителствения самолет, очаква се нов полет

Първата част от желаещите да се евакуират от Ливан наши сънародници вече са в България. Те пристигнаха на Летище София с правителствения самолет "Еърбъс" в понеделник вечерта. В първата група, която наброява 89 души , са основно семейства, майки с деца..

публикувано на 01.10.24 в 09:34

Октомври започва със слънчево, но хладно време

Във вторник , 1 октомври, над по-голямата част от страната ще е слънчево. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и на места ще превали. Остава ветровито. Минималните температури ще са между 5 и 10°, в София..

публикувано на 30.09.24 в 19:45

България днес - 30 септември 2024 г.

Последното септемврийско издание на "България днес" ви предлага среща с най-големия дарител на българско училище в Чикаго, но преди това ще потърсим отговор на въпроса, защо българската столица е подходяща за домакин на Всеправославен събор. Ще чуете..

публикувано на 30.09.24 в 19:00