Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението в Украйна

Путин мобилизира офицерите от запаса

МВнР: България подкрепя суверинитета и целостта на Украйна

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Със специален указ президентът Владимир Путин е наредил мобилизация на офицерите от запаса, съобщи бТВ. Според руското военно министерство обаче ставало въпрос за планова мобилизация.

Официалните руски власти определиха изявлението на президента Джо Байдън, че Русия ще нахлуе в Украйна през следващите дни, като дезинформация. Съвместните бойни учения в близост до Украйна приключват и се планира Русия да изтегли военните си части, съобщават местните медии. Американският президент обаче е скептичен относно изтеглянето на Русия от границата с Украйна.

Джо Байдън каза още, че Москва се опитва да заблуди руското общество, внушавайки, че Украйна планира офанзива в Донбас. Руският външен министър Сергей Лавров вече изрази безпокойство от зачестилите през последните дни нарушения на примирието в Донбас и обвини за това властите в Киев. От Киев отхвърлиха обвиненията и, на свой ред, обвиниха Москва, че се опитва да въвлече Украйна в конфликт с провокации.

Междувременно проруският сеператистки лидер в Донецк Денис Пушилин обяви, че указът за обща мобилизация в самообявилата се Донецка народна република е подписан. В Луганския регион също е издадена заповед за обща мобилизация, след като се засилиха опасенията от голяма ескалация на сраженията. Продължава евакуацията на мирни граждани към Русия.

"Напрежението ескалира, нашата позиция е ясна - подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Украйна", коментира зам. външният министър Велислава Петрова. Тя каза още, че шестима са заявили желание при нужда да бъдат евакуирани. Предстои посещение в страната на външния министър Теодора Генчовска.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 21 юни 2024 г.

В последния работен ден от седмицата в „България днес“ ще ви поканим на българско кино в Рим. Ще поговорим за духовното значение на предстоящия важен християнски празник - Петдесетница с Видинския митрополит Даниил и ще обобщим по-важното от..

публикувано на 21.06.24 в 19:00

Тръгват германските влакове между София и Бургас

Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и посланикът на Германия Ирене Мария Планк представиха модернизираните немски вагони втора употреба, придобити от БДЖ, предаде БГНЕС. Те ще обслужват дестинацията София -..

публикувано на 21.06.24 в 17:01
Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55