Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът Русия-Украйна

Путин призна Донецк и Луганск за независими републики

САЩ, НАТО и Европа осъдиха решението на Русия

| обновено на 21.02.22 в 23:26
Путин, Пушилин и Пасечник при подписване на договорите в Кремъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин призна самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Украйна за независими, информира кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров

В присъствието на лидерите на двете републики Денис Пушилин (ДНР) и Леонид Пасечник (ЛНР) в Кремъл, Путин подписа укази за признаването на независимостта им и договори за дружба, сътрудничество и взаимопомощ с тях. Преди това руският президент направи телевизионно обръщение, завършило с думите, че очаква решението му да бъде подкрепено, а документите – ратифицирани от федералното събрание на Руската федерация.

Позицията на САЩ и НАТО 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да избере пътя на дипломацията и осъди обявеното  от президента Владимир Путин признаване на независимостта на отцепилите се републики в Източна Украйна.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще издаде указ за налагане на санкции срещу признатите от Русия сепаратистки региони в Украйна, съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от Ройтерс.

И Европа се обяви срещу решението на Путин

В съвместно изявление председателите на ЕК Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел заявяват, че ЕС ще наложи санкции към замесените в признаването на Донецката и Луганската народна република и определиха акта като "незаконен". 

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън също определи действията на Путин като нарушение на международното право и на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Президентът на Украйна Водолидир Зеленски свика извънредно заседание на Националния съвет за сигурност и отбрана. Той съобщи и, че вече е разговарял с американския президент Джо Байдън.

Реакцията на България

В позиция на българското Министерство на външните работи, публикувана в профила на външния ни министър Теодора Генчовска в "Туитър", се казва, че "признаването на Луганската и Донецката сепаратистки републики е грубо нарушение на международното право и подкопава европейската сигурност".

Също в социалната мрежа „Туитър“ българският премиер Кирил Петков написа: „Осъждам решението на руския президент да признае Донецк и Луганск за независими образувания. Продължаваме да поддържаме териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Международното право трябва да се спазва. Ние, Европейският съюз, ще отговорим обединени в защитата му“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30