Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът Русия-Украйна

Конфликтът Украйна-Русия през погледа на българите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"В тази ситуация поведението на България е сравнително нормално. Тя се декларира като лоялен съюзник в НАТО. Задълженията ни към Алианса и към принципите на демокрацията, на ЕС не трябва да се превръщат във враждебно отношение към Русия или към която и да е друга страна", каза за БНР бившият вицепремиер и министър на отбраната Димитър Луджев. По думите му към момента няма пряка заплаха от война.

Не очаква война и журналистът Петър Карабоев, заместник-главен редактор на изданието "Дневник". Карабоев припомни пред БНР, че Украйна не контролира международната си граница в този участък, където са самопровъзгласилите се и вече признати от Русия Донецка и Луганска републики. "Фактите са ясни - Минските споразумения са мъртви", категорично посочи той. Очакванията на Карабоев са санкциите, които ще бъдат приложени от Запада спрямо Русия, да бъдат ограничени.

За БНР Антон Кисе, украински политик от български произход, депутат във Върховната Рада на Украйна, каза, че работна група в парламента изработва обръщенията към държавите от ЕС и към САЩ. Той каза, че страната му очаква по-глобални санкции от международната общност.

"За съжаление, свикнахме, че всеки ден загиват войници в Донбас. Изявлението на руския президент Владимир Путин не беше изненада за нас. Това беше краят на Минските споразумения и нашето правителство ще се движи по-лесно напред. Предполагам, че Путин ще направи търг със Запада. За съжаление, тези конфликтни територии ще бъдат важна точка в този търг. Това е конфликт на цивилизации и на пари", каза в пряко включване за БНР от Киев етническият българин Даниел Бенатов.

ВМРО призова за незабавно приемане на карта "Българин" - документ, с който нашите сънародници и семействата им ще могат да дойдат в България, дори да нямат българско гражданство. "Държавата трябва да започне незабавно стъпки, които да улеснят получаването на българско гражданство на всички наши сънародници и семействата им в Украйна и Молдова", посочи ВМРО в обръщение към Министерския съвет, предаде БТА.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя, но с превалявания

В неделя ще бъде предимно слънчево, но следобед и вечерта на места главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Градушки се очакват в планинските райони на Западна и Централна България. Вятърът временно ще се..

публикувано на 01.06.24 в 18:30
Петър Стоянов (вляво)

Ще бъде непростим грях, ако не внедрим в общобългарската памет спомена за “Белене”

“ В България има още много други лагери и затвори, “Белене” обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена .” С тези думи президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) се..

публикувано на 01.06.24 в 16:37
Калин Стоянов

Най-много опити за купуване на гласове има в София и Бургас

Сто осемдесет и шест сигнала за купуване на гласове са постъпили до днес в МВР, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов. От образуваните 74 досъдебни производства става ясно, че най-много опити за изборни злоупотреби са регистрирани в..

публикувано на 01.06.24 в 15:44