Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът Русия-Украйна

България е отворена за всички бежанци от Украйна

Снимка: БГНЕС

Абсолютно недопустимо е в 21-ви век в Европа да летят ракети с удари по суверенна държава. Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България. Но има редица рискове, заяви президентът Румен Радев след съвещание за Украйна с премиера, министри и шефове на служби.

В момента правителството прави разчети за рисковете,  свързани с въздужните и морски пътища и енергийните трасета,цялата система на доставки. Търсят се всички възможни варианти, за да няма прекъсване в доставките на газ, петрол, храни и стоки от първа необходимост. Търсят се и се работи по всякакви алтернативни трасета и доставки. В ход са дейности за киберсигурност. България ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО, каза държавният глава.

„Важно за нас е съдбата на нашите сънародници от Украйна. Броят на хората, които искат евакуация надхвърлят 4000. Ще направим всичко възможно тези сънародници да бъдат евакуирани. Обръщам се към всички българи в Украйна и всички украински граждани, които желаят да потърсят убежище в България - ние сме отворени. Ще направим всичко възможно по безопасен начин да бъдат транспортирани до България и да им се окаже помощ“, обяви Радев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24