Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът Русия-Украйна

Алексей Куцарев: Има опашки пред бензиностанциите в Одеса, хората бягат от града

Бензиностанция в Киев, 24 февруари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бомбени експлозии и ракетен обстрел по различни цели събудиха Украйна рано тази сутрин. Под предтекст, че провежда специална военна операция и удовлетворява молба за помощ от страна на провъзгласените Донецка и Луганска народни републики, Русия нападна съседна Украйна. Руски войски вече се придвижват в различни части на Източна Украйна. Сгради и летище край Киев, градовете Харков, Одеса и Мариупол пострадаха от ракетен обстрел и взривове.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че случващото се в Украйна е агресивна война и страната ще се защитава и ще победи. „Времето за действие е сега. Светът може и трябва да спре Путин“, заяви още първият дипломат на страната.

Само заедно с помощта на ЕС и НАТО можем да преминем през тази голяма трагедия, която сполетя Украйна” – категоричен беше и председателят на българския младежки клуб „Актив“ в Украйна Алексей Куцарев. В специално интервю за Радио България той разказа за случващото се в един от засегнатите градове – Одеса.

Алексей Куцарев

„Днес трябваше да пътувам за Киев, но сутринта в интернет открих, че Путин обявява тази военна операция – разказва бесарабският българин. – До момента знам за осъществени обстрели по различни цели в страната. Преди около 20 минути бомба падна и върху един завод в Одеса, но не знам какъв е той. Виждам, че има и големи опашки пред бензиностанциите, хората очевидно бягат по-далеч и търсят къде да се скрият.”

Макар да не разполага с точни данни за броя на българите в Одеса, Алексей смята, че са около 100 хиляди. Все още не знае дали ще напусне града, но е убеден, че ще остане в Украйна.

“Не е възможно да преместим бизнеса си, тъй като произвеждаме хляб. С баща ми не можем да допуснем да оставим хората без насъщния им. Затова се стараем да осигурим достатъчни количества от този продукт.”

Паниката е налице, а в такива моменти хората купуват всичко от магазините, тъй като не знаят какво ги очаква утре.

Руската инвазия в Украйна е втора за последните 8 години. През 2014 г. Русия окупира и анексира Крим. Какво е различното днес, според Алексей?

Ако Путин не бъде спрян, той ще продължи нататък – убеден е той. - Основната разлика спрямо тогава е че хората, които живеят в Одеска и останалите нападани области, направиха своя избор и искат да продължат да живеят като част от Украйна. Искат да живеят в свободна страна, където са вложили достатъчно много, за да могат да се чувстват добре и да са спокойни. Не желаят да бъдат част от сиви зони, в които няма перспектива за нормален живот.”

Снимки: ЕПА/БГНЕС, личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44