Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът в Украйна

След нощната атака над Киев, цари затишие

Киев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Призори, след интензивни сражения през нощта, в украинската столица настъпи затишие. Боевете се водеха и по улиците на града и в близост до правителствените сгради.

Поразени са киевската община и жилищен блок, като сраженията са започнали часове, след като украинският президент Володимир Зеленски е предупредил за очаквана руска атака. Секретарят на Националния съвет за сигурност и отбрана Олексий Данилов е заявил пред украински информационен сайт, че украинската армия контролира обстановката в Киев.

По информация на кмета на украинската столица Виталий Кличко, при среднощните военни действия в града са били ранени десетки хора, сред които и деца, предаде Ройтерс. Според Кличко, понастоящем няма сериозно руско военно присъствие в Киев, въпреки че на територията на града действат саботьорски групи.

Рано тази сутрин е била обявена въздушна тревога и в най-населения град в Западна Украйна Лвов, както и в още един град в Лвовска област. Малко по-рано сирените са предупреждавали за въздушна опасност и над Харков.

В момента общата енергийна система в Украйна работи стабилно.

По информация на на Интерфакс, руските сили са превзели град Мелитопол, в югоизточната Запорожка област.

С координирани ракетни действия и артилерийски атаки, руската армия е обстрелвала украински градове, включително и столицата Киев. Украинското военно командване съобщи, че Русия е изстреляла крилати ракети „Калибър“ от Черно море срещу градовете Суми, Полтава и Мариупол. Водят се сражения при Мариупол, Херсон, Николаев и Одеса.

Тази сутрин украинският президент Зеленски отново се обърна във видео обръщение към всички украинци и опроверга информацията, според която той е призовавал украинската армия да хвърли оръжията. Той отхвърли и твърденията, че иска да се евакуира и заяви, че остава и украинците няма да предадат оръжията си. „Ще защитаваме държавата си – отбеляза той. – Нашето оръжие е истината. А истината е, че това са нашата земя, нашата страна, нашите деца. Ние ще браним всичко това.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вечерни бдения в цялата страна в съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

Под мотото “Помним! Приемаме! Подкрепяме!” ще премине днешният Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в 28-те областни града ще се проведат вечерни бдения, тъй като запалената свещ символизира вярата, че заедно..

публикувано на 19.05.24 в 17:10
Пламен Димитров

Университетите ще получат утре обещаните увеличения, е уверил образователният министър

Служебният образователен министър Галин Цоков е уверил, че заложените 39 млн. лв. в бюджета за висшето образование ще бъдат преведени утре на университетите, съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Така заплатите на асистентите ще..

публикувано на 19.05.24 в 16:01

Борис Бонев: ГЕРБ е продал съоръженията на Витоша за 8 млн. лв.

Столичният кмет Васил Терзиев припомни поетия ангажимент до края на мандата му през 2027 г. да има поне един работещ лифт на Витоша. На брифинг по повод неработещите съоръжения в планината той заяви, че няма как да има очаквания за шест месеца да бъде..

публикувано на 19.05.24 в 12:06