Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НФА „Филип Кутев“ с национално турне, посветено на 70-годишнината

Снимка: Facebook/PhilipKoutev/

Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ постави началото на честванията по повод 70-годишнината от основаването си. Направи го с три концерта в три поредни вечери. Събитията бяха планирани за 2021 г., когато беше и 70-ият рожден ден на Ансамбъла, но бяха отложени поради ситуацията около Covid-19. Според Георги Андреев – директор на НФА и главен диригент, целият колектив е бил изключително мотивиран при подготовката на спектаклите, приети изключително добре от публиката.

„Такова нещо не се е случвало от поне три десетилетия – казва г-н Андреев пред Радио България. – Толкова мащабен отзвук и присъствие на Ансамбъла в концертния живот на столицата и страната не е имало от края на 80-те години на м.в. Представихме три съвършено различни програми, и трите вечери – пред пълна зала № 1 на НДК, което само по себе си също е уникално.

Георги Андреев

Беше грандиозно, както подобава на тази сериозна годишнина. С първия концерт, озаглавен „Началото“, поставихме акцент върху емблематични образци от репертоара, създадени от основателя Филип Кутев, Маргарита Дикова (хореограф), композиторите Михаил Йорданов, Красимир Кюркчийски. Открихме концерта с „Тракийска сватба“ на Филип Кутев – мащабно музикално-танцово платно, което беше напълно възстановено за този концерт. Нарекохме втората програма „Пътят“, тъй като през 1951 г., когато е създаден Ансамбълът, наистина се поставя началото на пътя, по който вървят и до днес народните хорове и ансамбли в страната. В тази програма ни гостуваха фолклорните ансамбли „Пирин“ и „Тракия“, на които дължим специални благодарности, а ние представихме три нови премиерни танца, създадени от нашия хореограф Ивайло Иванов. Третият концерт – „Наследството“, за мен лично беше най-интересен. В него взеха участие ученици от Националните училища по фолклорни изкуства в Котел и Широка лъка, както и от Националното училище за танцово изкуство – София. Те са следващото поколение талантливи хора, които ще посветят живота, времето, уменията си на изкуството, базирано върху българската културна традиция.“

Един от най-атрактивните музиканти в последната вечер е бил необикновено талантливия 6-годишен гайдар Стефан Иванов. Участие е взела и Петя Панева –  тазгодишният победител на „Гласът на България“.

Петя Панева и Стефан Иванов

Преди време Петя е била част от Ансамбъла и сега с радост се е присъединила към празничните програми с изпълнението на общо шест песни, аранжирани специално за случая от Георги Андреев.

„Специални гости, държа да отбележа, бяха музикантите от „Кварто квартет“ (отново в третия концерт) – продължава диригентът. – Те през цялото време бяха на сцената и свириха с нас, което придаде нова, различна и много по-обемна звучност. В заключение искам да кажа, че цялата 2022 г. посвещаваме на празничния повод.

С тези три концерта поставихме началото на нашето национално турне, което обхваща девет града – Пловдив, Варна, Бургас, Търново, Шумен и др. като предпочитаме големите пространства на откритите сцени. И една идея, която споделям за пръв път, тъй като е съвсем нова – възнамеряваме да завършим с голям концерт в началото на декември, отново в зала № 1 на НДК. При това с програма, различна от вече представените през годината.“

Снимки: Facebook/PhilipKoutev/



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15