Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Евакуацията от Одеса все още възможна, но е рискована

Светослав Иванов
Снимка: МВнР

Българският консул в Одеса Светослав Иванов се извини пред БНТ на всички, на които не са могли да отговорят и помогнат, поради ограничения мащаб на българската мисия и денонощната ѝ ангажираност. Дипломатът каза, че много хора са се записали за евакуация, но не са успели да пристигнат в Одеса, защото живеят в отдалечени райони.

Въпреки евакуацията от Украйна, българските дипломати се опитват да помагат на българите там от разстояние, като отговарят на запитванията и предоставят актуална информация. Секретарката на консулството е останала на място и отговаря на телефонните повиквания.

"Ние предложихме на служителите ни от Украйна да дойдат с нас, но те отказаха. Телефоните ще работят, докато не се изчерпат средствата, предоставени от мобилния оператор. Евакуацията от Одеса все още е възможна, но риск винаги има", подчерта Иванов.

Той призна, че до последно са очаквали локален конфликт и никой не е вярвал, че ще има война на територията на цялата страна.

Българските мисии останали едни от последните действащи европейски дипломатически представителства в Украйна. След евакуацията на нашето консулство в Одеса са останали единствено представителствата на Молдова, Армения и Грузия.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30