Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският посланик отказа да се яви в МВнР по повод шпионския скандал

Елеонора Митрофанова
Снимка: БГНЕС

Елеонора Митрофанова, посланик на Руската федерация у нас, е отказала да се яви днес във външното ни министерство по повод руския шпионаж у нас и ще прати свой заместник, съобщи на брифинг в Министерския съвет началникът на кабинета Лена Бориславова. Тя увери, че правителството е в течение на обстоятелствата около разследването и работи заедно със службите, а премиерът Кирил Петков координира работата с МВнР.

Лена Бориславова каза още, че се преглежда необходимостта от идентифициране на допълнителни лица, които поставят под въпрос дипломатическия статус. “От ескалирането на ситуацията между Русия и Украйна българските служби са в завишено ниво и степен на готовност и правят проверки по всички направления от значение за националната ни сигурност”, добави тя.

Бригаден генерал Валентин Цанков е един от заподозрените в разследването за шпионажа в полза на Русия, информира бТВ. Според прокуратурата уличеният руски дипломат е действал заедно с български гражданин – генерал от резерва, който е имал достъп до класифицирана информация, засягаща НАТО и Европейския съд.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00