Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Няма радиация след пожара в украинската ядрена централа „Запорожие“

Снимка: BBC

След боеве за най-голямата ядрена електроцентрала „Запорожие“ в Украйна избухна пожар. Пожарникарите са изгасили подпалената административна сграда на централата, която има 6 енергоблока. Няма изтичане на радиация. Централата е под контрола на руската армия. Заради боевете Великобритания поиска спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН.

„Искам да успокоя българските граждани. Няма изтичане на радиация от този взрив и пожар. Много е притеснително, че боеве се водят до една от най-големите АЕЦ“, заяви българският екоминистър Борислав Сандов. Той каза, че мерките за сигурност са засилени в българската АЕЦ „Козлодуй“.

На втория кръг от преговори между Украйна и Русия е постигнато съгласие, че трябва да се организират зелени коридори за изтегляне на цивилните от районите на бовеете. Украинският президент Володимир Зеленски поиска преговори на четири очи с руския президент Владимир Путин. Според Зеленски това е единственият начин да се сложи край на войната. Той определи събитията в АЕЦ „Запорожие“ като ядрен терор. Въпреки руските атаки няма значителна промяна на фронтовете в Украйна. Украинската отбрана очаква въздушен десант край Одеса.

От Пентагона заявиха, че е установена пряка линия на комуникация с руското министерство на отбраната, за да се предотвратят различни конфликти и инциденти, съобщи агенция REUTERS.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Застудяване ще доведе бурен вятър и дъжд

В неделя през страната ще премине студен атмосферен фронт. Още сутринта облачността от запад-северозапад ще започне бързо да се увеличава и ще завали дъжд, а по-късно валежите ще обхванат Централна и Източна България. Вятърът от северозапад ще се..

публикувано на 28.09.24 в 18:30

България е начело в европейска класация за добро здраве и дълъг живот

Българите живеят по-дълго и в по-добро здраве в сравнение с повечето граждани на Европейския съюз, показват данните на Евростат. Страната ни изпреварва с над 4 години средните нива в ЕС на фона на най-ниската очаквана продължителност на живота и дълго..

публикувано на 28.09.24 в 12:54

Кабинетът предвиди 6,2 млн. лв. за превенция на домашното насилие

Служебното правителство прие Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за периода 2024-2026 г., съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Над 6,2 млн. лв. ще струват на държавата предвидените мерки. Най-много средства ще бъдат..

публикувано на 28.09.24 в 10:55