Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

България ще увеличи своето участие във военната мисия на ЕС в Босна и Херцеговина

По време на войната в Украйна са възможни опити за дестабилизация в Босна и Херцеговина, заяви представителят на ЕС по външна политика Жозеп Борел. "Решихме да мобилизираме резерв за мироопазващата операция EUFOR „ALTHEA“. 500 мъже и жени ще укрепят силите на място. Това е укрепване на нашия капацитет да контролираме ситуацията и внимателен и пропорционален знак за поддържане на стабилността в Босна и Херцеговина", каза Борел.
До 140 български военни може да се включат в операцията „ALTHEA“ за поддържане на Дейтънското мирно споразумение, заедно с военни от Австрия, Румъния и Словакия. Силите на EUFOR на терен наброяват 600 души и с новото подкрепление ще нараснат до 1100, решиха външните министри от ЕС, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

На 3 април в Сърбия освен парламентарни, ще има и президентски избори

Кризата, предизвикана от войната в Украйна, има драматично влияние върху Сърбия. Нищо от това, което беше преди, не е същото. Това каза сръбският президент Александър Вучич в поредно обръщение към нацията по повод руската агресия срещу Украйна, предаде БГНЕС. Вучич е разговарял с много световни лидери и изрази опасения, че може да се стигне и до промяна на резолюция 1244 на ООН за Косово. Президентът очаква и нови икономически проблеми. Според него ще има намаляване на чуждите инвестиции в Сърбия. Белград е и под натиска на ЕС като страна кандидат за членство да се присъедини към санкциите срещу Русия. Междувременно председателят на Скупщината Ивица Дачич определи 3 април за дата на президентските избори. Вотът ще се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори.

Турция не желае да се присъедини към санкциите срещу Русия

Турция не допусна преминаване през проливите Босфор и Дарданели на руски военни кораби, които не са регистрирани в черноморския флот, съобщи турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу. Министърът подчерта, че страната ще прилага "дословно, прозрачно и без двойни стандарти" Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., която урежда режима за корабоплаване през проливите. По думите му, в отговор на постъпило искане за преминаването на кораби от руския балтийски военен флот Анкара е поискала то да бъде оттеглено, което е било прието от Москва. Конвенцията от Монтрьо позволява на Турция да ограничи преминаването на военни кораби през проливите по време на война. Чавушоглу уточни, че Анкара няма да се присъедини анблок към санкциите срещу Русия, съобщи телевизия „Haberturk.

Букурещ увеличи разходите за отбрана

Румъния трябва да подобри отбранителните си способности, затова Висшият съвет по отбрана реши да се увеличат разходите за отбрана от 2% на 2,5% от БВП, заяви президентът Клаус Йоханис. Премиерите на Румъния и Полша Николае Чука и Матеуш Моравецки се споразумяха полско подразделение да бъде част от бойна група на НАТО, която ще бъде разположена в Румъния. "Обсъдихме как можем да засилим позицията на НАТО за възпиране и отбрана на източния фланг на алианса", каза Чука.
Министрите на отбраната от НАТО вече решиха да разположат новата бойна група на Алианса в Румъния и евентуално в други страни от източния и югоизточния фланг. Това са многонационални батальонни екипи до 1000 военни, като командването ще е от страната изпратила най-големия контингент в групата, съобщи телевизия DiGi24.

Гърция въведе таван на цените срещу спекулата на търговците

Гърция въвежда таван за печалбата на търговците при стоките от първа необходимост, след като за последните месеци търговците увеличиха с около 50% цените на много стоки, съобщи Съюзът на потребителите. Проучване на агенцията за наблюдение на цените показа, че много от тях са повишени заради заложената висока печалба. Министърът на развитието Антонис Георгиадис спешно внесе в парламента искане за таван на печалбата на търговците върху стоките, чиито цени са пряко засегнати от войната в Украйна. Бензин, жито, хляб, олио и други ще се продават с печалба, равна на тази от септември 2021 г., предаде кореспондентката на БНР в Гърция Катя Пеева. Предвиждат се строги глоби и отнемане на лиценза за търговци, нарушаващи ограниченията. Правителството отново отхвърли искането на опозиционните партии да намали акциза върху горивата.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС


Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда ,3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55