Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Русия обяви "режим на тишина" за евакуация на цивилни от Мариупол и Волноваха

Много градове в Украйна са подложени на силен руски обстрел. Киев понесе нови руски ракетни удари. Най-тежък е натискът в южната част на страната с излаз на Черно море.

Междувременно руските сили обявиха „режим на тишина“ от 9,00 ч. българско време, съобщи министерството на отбраната. Агенция ТАСС информира, че Русия отваря хуманитарни коридори за излизането на цивилните граждани от градовете Мариупол и Волноваха в Донецка област.

Югоизточният пристанищен град Мариупол е под обсада от четвъртък. Прекъснати са електроснабдяването и водоснабдяването, а храната е на привършване. Мариупол е стратегически важен, защото контролът върху него ще създаде сухопътен коридор между Крим и подкрепяните от Русия райони Луганск и Донецк.

Чуждестранни медии, сред които Би Би Си и Си Ен Ен, съобщиха, че прекратяват репортажите си от Русия. Причината е подписаният от Владимир Путин законопроект за затвор до 15 г. при разпространението на „фалшива“ информация за руските въоръжени сили. В Русия беше забранена социалната мрежа Фейсбук, блокиран е и достъпът до Туитър и Ютюб. Редица западни компании, сред които „Майкрософт“, „Самсунг“ и „Шанел“, спират продажбите си в Русия.

Хиляди хора излязоха снощи по улиците на Тбилиси и Прага в подкрепа на Украйна, а президентът Зеленски направи обръщение към тях чрез видеовръзка. “Всички вие днес сте украинци”, каза той на Европа. Антивоенни протести имаше също във Франкфурт, Вилнюс, Лион, Братислава, Лисабон, Лондон, Сеул, Джакарта и на други места.

Очаква се днес Володимир Зеленски да направи обръщение към Сената на САЩ по видеовръзка.

Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди заяви, че броят на украинските бежанци наближава 1,5 милиона и бързо продължава да расте.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите продължават да се покачват

След обяд ще бъде слънчево. Над планините в западната половина от страната ще се развива купеста облачност и на отделни места там ще превали краткотраен дъжд и ще прегърми. Ще духа слаб до умерен южен вятър. Горещо време с максимални температури..

публикувано на 09.06.24 в 19:35

Поне с 10% е по-ниска избирателната активност в Турция

Между 10 и 15% по-ниска ще е избирателната активност в Турция в сравнение с предишните избори, съобщиха за БНР неофициални източници, цитирани от специалния пратеник на радиото в Истанбул Мария Петрова. Сериозен спад в активността бележат секции както в..

публикувано на 09.06.24 в 19:28

България гласува за Народно събрание и Европейски парламент

Днес в България е ден за избори – гласуваме за 17 български депутати в 720-членния Европейски парламент и за 240 народни представители, които ще влязат в 50-ото Народно събрание на страната ни. В изборната надпревара участват 32 политически формации..

публикувано на 09.06.24 в 07:15