Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Вицепремиерът Калина Константинова: Документ за временна закрила ще се издава директно на граничните пунктове

Службите за сигурност да предоставят оперативна информация, призова премиерът

Калина Константинова
Снимка: Министерски съвет

Позицията на България в НАТО трябва да бъде ясна и предвидима и именно в тази посока работят българските институции,е заявил на днешния Съвет по сигурността новият военен министър Драгомир Заков. На заседанието, свикано от премиера Кирил Петков, е била обсъдена обстановката в района на Източна Европа във връзка с рисковете, произтичащи от войната в Украйна, както и възможните сценарии за развитие на ситуацията, съобщиха от правителствената пресслужба. От своя страна, министър-председателят е призовал службите за сигурност да продължат да предоставят оперативна информация.

 Министърът на туризма Христо Проданов по време на срещата си с посланика на Украйна Н. Пр. Виталий Москаленко.

Министърът на туризма Христо Проданов е уверил украинския посланик у нас Виталий Москаленко, че правителството ни прави всичко възможно да помогне на гражданите на Украйна, които се нуждаят от подслон и подкрепа, съобщи за срещата пресцентърът на министерството. Институциите работят непрекъснато, за да координират процеса по настаняване на украинските бежанци, е добавил той. По думите му, предстои да бъде създадена платформа, чрез която желаещите да останат по-дълго време в страната ни да бъдат приобщени към пазара на труда. 

От своя страна, Виталий Москаленко е изтъкнал голямата признателност на Украйна към българската държава за хуманното и доброжелателно посрещане на украинските граждани. „Важно е за нас, че България им дава подслон и разбираме, че ситуацията за държавата Ви също не е лесна, тъй като предизвиква съответните финансови и икономически трудности“, е казал той.  

Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова обяви структурата на кризисния щаб към Министерския съвет, който работи за управление на кризата, свързана с войната в Украйна.

"От петък /11 март/, директно на граничните пунктове гражданите влизащи от Украйна, които желаят временна закрила, ще могат да получат документ , с който да пребивават легитимно на територията на България. Той им дава както права, така и задължения. От една страна, ще получат достъп до пазара на труда, образование, здравеопазване и социална подкрепа, а от друга - ще имат задължението да спазват законите на Република България.", посочи Константинова в специално видеообръщение. Тя допълни, че правителството е приело решението за предоставяне на временна закрила в съответствие с Директивата на ЕС, която се активира за първи път в историята на общността. Временната закрила предвижда редица улеснения и помощ за всички хора, напуснали Украйна в резултат на военните действия.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30