Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Лъч надежда насред кошмара – украински бебета проплакват за първи път у нас

Снимка: БГНЕС

Бременни жени от Украйна, които бягат от ужаса на войната, намират убежище и подкрепа в България. Съдбата е отредила техните рожби за пръв път да проплачат в български родилен дом и така България да стане тяхна родна страна. До момента четири украински бебенца са се родили у нас. В близките дни се очакват и други.

Град Казанлък ще се впише завинаги в биографията на малкия Марк. Майка му Анастасия бяга от Киев през България за Турция, заедно с близките ѝ. В последните минути на 8 март тя е откарана в родилното. Бебето тежи 3,5 кг и е в чудесна кондиция. Вероятно заради стреса и хилядите пропътувани километри, раждането е започнало по-рано от термина. „Първо трябваше да стабилизираме майката, тъй като тя беше много изтощена“, разказва ръководителката на родилното отделение д-р Ивана Нихтянова. Раждането е било естествено. Междувременно лекарите са успели да настанят в хотел роднините на Анастасия, които пътуват с нея.

Олена Молована с бебето си Михайло

Първото украинско бебе, родено в България, проплака в бургаската болница „Дева Мария“ навръх националния празник на България 3 март. Майката, 39-годишната Олена Молована, бяга от Киев с двете си деца, бременна в деветия месец. След кошмарното пътуване, тя пристига в Приморско, а малко след това на бял свят се появява Михайло. Жената получи трогателна подкрепа от бесарабски българин, който дари жилище в Приморско за нея и трите ѝ деца. А таткото е мобилизиран в Украйна!

Ден по-късно, на 4 март, във варненска болница проплака и малката Ана, след като майка ѝ Шурена напуска Одеса и търси убежище у нас. „Благодаря на Бог, че всичко е наред. Родих с цезарово сечение. Пътят беше много дълъг и тежък“, разказва тя.

Нейната съгражданка, 19-годишната Оля Ребчук бяга от Одеса, заедно със съпруга и родителите ѝ, още в края на месец февруари. След няколкодневно пътуване, украинците намират подслон в Силистра. Така, на 6 март, в местната болница се ражда Ерик, тежащ 3,3 кг. Младата майка се надява войната бързо да свърши и с Ерик да си се приберат у дома. За семейството е осигурено жилище.

Наташа с д-р Станева

Сред избягалите от инвазията в Украйна е и бременната в 9-ия месец Наташа. Тя е настанена при семейство в Пловдив, заедно с детето ѝ, и до дни очаква да роди втората си рожба. От местна АГ клиника са я успокоили, че ще извършат раждането и ще положат необходимите грижи за нея и бебето ѝ, когато то се роди. Оказва се, че лекарката, която се грижи за Наташа също е украинка. д-р Любов Станева живее в България от 11 години. „Жени, които са бременни и се нуждаят от помощ, сме готови да ги приемем в нашата болница и да им окажем необходимата медицинска помощ", заяви д-р Станева. Готовност да съдействат безвъзмездно на бъдещите майки бежанки от Украйна изявиха лекари от цяла България.

Д-р Любов Станева

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Заети в градския транспорт излизат на протест заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40
Сестра Мери Грейс

За трудовия делник на сестра Мери Грейс, дошла от Танзания в България разказа БНР Шумен

Сестра Мери Грейс е една от 7-те монахини в Бенедиктинския манастир в село Царев брод, Североизточна България. Тя е на 27 години и е от Танзания. Другите шест сестри в манастира са от Германия, Корея, Филипините и България. Царев брод –..

публикувано на 06.10.24 в 09:15

Пробег в центъра на София популяризира леката атлетика като масов спорт

Първият лекоатлетически пробег “Възраждане 5К” ще стартира днес от центъра на София, за да популяризира леката атлетика на открито като подходящ спорт не само за елитни бегачи, но и за граждани от всички възрасти и социални групи. На старта заедно с..

публикувано на 06.10.24 в 06:00