Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

15% от украинските бежанци се насочват към Балканите

Над 340 000 украински граждани са влезли в Румъния от началото на войната в Украйна, съобщава AGERPRES. Над 260 000 вече са извън страната. Румънският премиер Николае Чука поиска от еврокомисаря за хуманитарната помощ и управление на кризи Янез Ленарчич, Евросъюзът да подкрепи Румъния и Молдова в управлението на бежанския поток. Еврокомисарят посети хуманитарния гранчен хъб в Сучава, създаден със помощта на Еврокомисията. Европейският континент се сблъсква с най-голямата хуманитарна криза след Втората световна война, коментира Ленарчич и подчерта, че за първите 2 седмици на войната 2 млн. бежанци са влезли в ЕС. За посрещането им от граничните страни ЕС вече е отпуснал 100 млн. евро, подчерта еврочиновникът.

Атина иска Тирана да спазва правата на гръцкото малцинство в Албания

Зачитането правата на гръцкото малцинство в Албания е ключът за членство на Тирана в ЕС, каза премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис на среща с представители на албанските гърци, съобщи skytv.gr. Мицотакис прие делегация на Демократичния съюз на гръцкото национално малцинство „Омония“ и на партията „Съюз за човешки права“. Обсъдено е спазване правото за самоопределение при провеждането на националното преброяване в Албания през 2022 г.. Подчертано е и че вписването в имотния регистър, което тече в Албания трябва неоспоримо да гарантира имотните права на гръцката общност. Мицотакис е информирал гостите, че Атина ще увеличи националната пенсия за етническите гърци в чужбина.

Протести в Албания срещу нарастващите цени на храните и горивата

Хиляди албанци протестираха срещу значителното увеличение на цените, съобщи Associated press. Недоволните се изправиха пред сградата на правителството в Тирана, но блокираха и входните артерии към други градове.
През последната седмица цените на горивата се повишиха с 50%, а храните също поскъпнаха значително. Протестиращите обвиняват правителството, че се облагодетелства от скока на цените и искат намаляване на акцизите и данъците в търговията. Премиерът Еди Рама заяви, че увеличението на цените, особено за горивата е заради войната в Украйна и правителството не може да използва непазарни методи. Енергийният министър Белинда Балуку призова албанците да ограничат зареждането на гориво за личните автомобили.

Сръбски политици заявиха готовност за премиерския пост в Белград

Председателят на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич заяви, че е готов, след очакваната от него победа на президентските избори на Александър Вучич, да поеме премиерския пост, съобщи БТА. "Вучич - президент, а аз - премиер, това би било най-доброто за Сърбия", добави доскорошният шеф на Скупщината, бивш външен министър и премиер. Лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел каза за в-к „Данас”, че ако Сръбската прогресивна партия на Александър Вучич не спечели парламентарно мнозинство, радикалите са готови да подкрепят президентската партия, но при условие, че Шешел стане премиер. Радикалите на Шешел също официално подкрепиха Вучич за пореден президенски мандат.

В Европейска Турция са доволни от пълноводето на реките

Обилните валежи в Одринска Тракия намалиха риска от засушаване, което измъчваше района през 2021 г. Язовирите се напълниха от топенето на снеговете и това повиши оттока в реките Марица, Арда и Тунджа, които идват от България и оросяват Одринското поле. Трите язовира, които захранват водните нужди на мегаполиса Истанбул и преди 6 месеца почти бяха пресъхнали, вече са пълни на 100%, предаде Анадолската агенция. Валежите през февруари са увеличили и водните запаси за земеделско напояване. Областната дирекция по водите и Дирекцията по земеделие очакват да не се повтори миналогодишната криза и се надяват високите води да донесат добра реколта, особено от ориз.

Крим и Косово са несъпоставими, заяви косовският премиер

Руският президент Владимир Путин мисли повече за териториите, а не за хората, коментира пред БНТ премиерът на Косово Албин Курти. Той смята, че Москва иска по примера на Босна и Херцеговина да разполови Украйна, да запази контрол над източната част и да лиши останалата на запад територия от излаз на Черно море. Курти е категоричен, че няма аналог между руската окупация на Крим и казуса с косовската независимост. В Косово през 1999 г. НАТО се намеси, за да прекрати геноцида. Над 12 000 цивилни бяха убити от режима на Слободан Милошевич, 20 000 жени бяха изнасилени, над 13 000 деца – убити. 860 000 албанци или 80% от населението бяха депортирани в Северна Македония, Албания или Черна гора, припомни Курти. Докато в Украйна никога не е имало етническо прочистване.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС


Още от категорията

Новият патриарх подчерта, че призванието на църквата е да събира разделените

Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени, заяви новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. " Задачите са много. Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Иван Рилски..

публикувано на 01.07.24 в 17:01

Български ученици се завърнаха с 6 медала от Балканиада по математика

Националният отбор на България по математика се представи отлично в Балканската олимпиада за 15-годишни. 6 български ученици се завърнаха с 6 медала от надпреварата в Анталия проведена между 25 и 30 юни, съобщи Министерството на образованието...

публикувано на 01.07.24 в 16:44

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено недостойнство..

публикувано на 30.06.24 в 17:36