Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Все повече държави облекчават ограничителните си мерки във връзка с постепенното затихване на пандемията с Covid-19. Засега обаче МВнР препоръчва да се въздържаме от пътуване в чужбина. Ако все пак това ви се наложи, следва да имате предвид актуалния режим за влизане в съответната държава, както и противоепидемичните мерки на територията й. Ето промените, които някои страни въведоха през последните дни:

Румъния облекчи режима за влизане в страната. Считано от 9 март 2022 от пристигащите и транзитно преминаващите вече не се изискват документи за Covid-19.Но остава задължението за предварително попълване на онлайн формуляр (Passenger Location Form-PLF)  в рамките на до 72 часа преди влизане в страната или, по изключение, максимум до 24 часа след влизането.

Също така, от 9 март 2022 г. са отворени ГКПП между Румъния и България „Кайнарджа-Липница“ и „Крушари-Добромир“ , които бяха временно закрити във връзка с Covid ограниченията.

Ирландия отмени всички противоепидемични мерки за влизане в страната, считано от 6 март. Пристигащите вече не са длъжни да представят доказателство за ваксинация, за възстановяване или отрицателен резултат от PCR тест. Отпада и задължителното попълване на Passenger Locator Form.

Няма изисквания за тестване след пристигане или карантина за пътуващите до Ирландия.

Унгария облекчи режима за влизане в страната, свързани с разпространението на Covid-19, считано от 07 март. В съответствие с новите наредби, пристигащите се допускат на територията й независимо от тяхното гражданство и защитата им срещу Covid-19, но трябва да бъдат изпълнени други общи условия за влизане (напр. валиден документ за пътуване), съобщава МВнР.

Турция отмени ограниченията за влизане по суша, считано от 3 март. Вече не се изискват никакви документи, свързани с Covid-19  от лица, които пристигат през сухопътните, морските и железопътните гранични пунктове.  Същевременно при влизане в страната от летищата, се запазва изискването за представяне на един от следните документи :

– удостоверение за получени най-малко две дози (единична доза за Johnson & Johnson) от ваксини, одобрени от Световната здравна организация или Турция, и че са изминали най-малко 14 дни от поставянето на последната доза;

– удостоверение за преболедуване през последните 6 месеца, считано от 28-мия ден на първия положителен резултат от PCR тест;

–отрицателен резултат от PCR тест, направен най-много 72 часа преди влизане в страната;

– отрицателен резултат от бърз антигенен тест, направен най-много 48 часа преди влизане в страната.

Деца под 12-годишна възраст са освободени от изискването за представяне на резултат от PCR/антигенен тест и сертификат за ваксинация при влизане в страната.

Черна гора промени временно граничния си режим. До 17 март 2022г. българските граждани, които пристигат в страната, следва да представят един от следните документи, свързани с Covid-19:
• удостоверение за извършена ваксинация – поставена съответна последна доза от ваксина срещу Covid-19, като последната доза следва да е поставена преди не повече от 6 месеца от момента на влизане в Черна гора или
• отрицателен резултат от PCR тест, не по-стар от 72 часа, считано от момента на влизане в Черна гора, или
• отрицателен резултат от бърз антигенен тест, издаден от оторизирана лаборатория и не по-стар от 48 часа към момента на влизане в Черна гора или
• положителен резултат от PCR тест или бърз антигенен тест, издаден от надлежна лаборатория, по-стар от 10 дни, но не по-стар от 6 месеца преди датата на влизане в Черна гора.

Горните изисквания по отношение на документите във връзка с Covid-19 не се прилагат за лица до 18-годишна възраст.

Саудитска Арабия изцяло облекчи режима на влизане в страната. Преминаването на границите вече е свободно за всички притежатели на валидна туристическа виза. Напълно отпадат изискванията за тест или ваксина против Covid-19. Към таксата за издаване на виза автоматично ще се начислява допълнителна такса за медицинска застраховка с покритие за Covid-19.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24
Президентът връчва Почетния знак на сестри Колев

Сестри Колев - носителки на "Златен клоун" от Монте Карло, бяха отличени и от президента

В София се проведе 13-ото издание на спектакъла "Нощ на звездите", организиран от Фондация "Енчо Керязов" и посветен на талантливите деца на България. По време на събитието бяха връчени годишните награди в областите "Спорт", "Образование" и "Изкуство", а..

публикувано на 02.06.24 в 10:57
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен се среща с жителите на Пловдив

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес ще бъде на посещение в Пловдив. Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Предвижда се Урсула..

публикувано на 02.06.24 в 09:21