Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решението за военна подкрепа за Украйна трябва да мине през Народното събрание

Снимка: gov.bg

Преди срещата си с американския министър по отбраната Лойд Остин, днес в Министерския съвет, министър-председателят Кирил Петков отрече намеренията на правителството да окаже военна подкрепа на Украйна. По думите му, твърденията за предоставяне на ПВО или други специални ракети са абсолютно фалшиви новини. „България няма да ходи във военни действия с Украйна, но ще я подкрепя силно", заяви Петков и добави, че евентуалното решение за военна подкрепа за Украйна би минало през парламента. 

В същото време, ситуацията в Украйна продължава да бъде напрегната. Украинското министерство на отбраната съобщи, че въоръжените сили на страната "временно" са загубили достъп до Азовско море, на фона на затягането на руската примка около Мариупол, където сраженията се водят в самия център. Междувременно, сред останките на разрушения от бомбардировка театър, продължават усилията на спасителните екипи за откриване на оцелели. Във видео обръщение, украинският президент Володимир Зеленски призова за диалог и възстановяване на териториалната цялост и справедливостта за Украйна. Зеленски посочи, че през вчерашния ден от Мариупол са били изведени общо 9 хиляди души. А за целия период на действие на хуманитарните коридори спасените са над 180 хиляди.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”. Проучването е проведено между 12 и 18 май 2024 г. с 978 души чрез пряко..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06
Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09