Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Турция е недоволна от стратегическия компас на ЕС

Турското министерство на външните работи критикува приетия Стратегическия компас на ЕС за реакция при кризи. Стратегията ще превърне ЕС не в част от решенията, а в част от проблемите в Източното Средиземноморие, предава Anadolu Ajansı. В Анкара се недоволни от частта в документа, посветена на Източното Средиземноморие, където се споменава Турция. Външното министерство посочва, че тя е изготвена "под диктовката на две членки в ЕС, които не зачитат правата на турците в този район и имат крайни претенции за морските права". Според министерството това противоречи на международното право, установената практика и дори на собствената правна регулация на ЕС.

Косово иска признание от Сърбия, за да гласуват косовските сърби на 3 април

САЩ, Франция, Италия, Германия и Великобритания призоваха Сърбия и Косово да се въздържат от действия и реторика, засилващи напрежението и водещи до инциденти, се казва в съвместна декларация, разпространена от Държавния департамент на САЩ, съобщи Associated Press. Петте приветстват готовността на Сърбия за диалог и изразяват разочарование от решението на Прищина да отклони предложението им за решаване на противоречията. Петте са недоволни от отхвърлянето на "конструктивното предложение" да се позволи на етническите сърби в Косово да гласуват на 3 април. Косовският премиер Албин Курти заяви, че според конституцията на страната е нужен договор със Сърбия, за да се организира гласуване на косовските граждани с двойно гражданство за президент и парламент на Сърбия на 3 април.

Черна гора смята, че „Сръбският свят” е еквивалент на идеята за „Руския свят”

Идеята на Белград за "Сръбски свят" на Балканите е еквивалент на идеята за „Руски свят”. Това заявява в интервю за гръцкия в-к „Кathimerini“ президентът на Черна гора Мило Джуканович. Според държавника "нерешените въпроси" от разпадането на бивша Югославия са "подходяща почва за разруха и застой в евроинтеграцията на целия регион през последните години". Джуканович допълва, че „в Черна гора са били притиснати от Велика Сърбия и Русия в политическа криза, чийто край не се вижда". Джуканович цитира сръбския митрополит в Черна гора Йоаникий, който казва, че „събитията в Украйна са последици от атеизма" и че за "Черна гора се предвижда да бъде една малка Украйна."

Гръцкият първи дипломат иска лично да води хуманитарна мисия в Мариупол

Гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви, че иска да ръководи лично хуманитарна мисия в обсадения украински град Мариупол, където живеят хиляди гърци, предава БТА. Дендиас заяви, че приоритет на Гърция е да защити невъоръжените цивилни и етническите гърци в Мариупол, и добави, че вече е уведомил украинските и руските власти за хуманитарната акция. "Възнамерявам лично да ръководя тази спасителна мисия", каза той след среща с генералния консул на Гърция в Мариупол Манолис Андрулакис, който е последният дипломат от ЕС, напуснал обсаденото украинско пристанище. Дендиас заяви, че координира действията си с Червения кръст. От началото на войната в Мариупол са убити най-малко 10 гърци, няколко десетки са ранени, а около 150 са евакуирани.

Албания е в енергийна криза

Албания нареди на всички градове при нужда да изключват осветлението в обществените сгради и по улиците, заради енергийната криза, причинена от липсата на валежи и скока в цените на тока. Държавната енергийна компания KESH е спряла 11 от общо 13-те водни турбини. Работи само каскадата на река Дрина. Пролетният недостиг на вода принуди Албания да внася по-голямата част от електроенергията. Страната с население от 2,8 млн. души няма мощности с изкопаеми горива. Цялото производство на електроенергия зависи от водната енергия, а последните сухи месеци и прекомерното използване на водните запаси влошиха и без това тежкото положение. Тирана отказва да повиши цените за домакинствата и покрива разходите за внос на ток от държавния бюджет. За 2022 г. е заделила 550 млн. евро за дотацията, но според експерти са нужни поне 1 млрд.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: mfa.gov.tr, ЕПА/БГНЕС, kesh.al


Още от категорията

Есен във Видин

В събота – чудно време, само за разходки

В събота , 28 септември, ще е слънчево, като в сутрешните часове ще има мъгли над Източна България. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 12°. Максималните ще дотигат 29 – 34°, в столицата ще е 30°.  По Черноморието  ще е..

публикувано на 27.09.24 в 19:45

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58