Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията за българите в чужбина ще има водеща роля за административен контакт с общностите ни зад граница

Зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова
Снимка: БГНЕС

Решението Агенцията за българите в чужбина да бъде интегрирана към Министерството на външните работи с ранг на Изпълнителна агенция, е записано в коалиционното споразумение между четирите управляващи в момента партии, още преди съставляват настоящото правителство. „Идеята е Агенцията да бъде по-интегрирана оперативна част от работата на нашите дипломатически представителства зад граница, а от друга страна - да се улесни комуникацията с българските общности зад граница и чисто технически дори, да бъдем една идея по-близо до българите по света“ – посочи зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова в интервю за програма „Христо Ботев“ на БНР.

По думите й, консулските служби са едни от най-работещите, но и едни от най- критикуваните в държавната администрация, затова част от тяхната дейност трябва най-бързо да премине в онлайн среда. Например, услугите свързани със процеса по издаване на визи и запазването на часове за физически прием на документи, могат  изцяло да преминат дигитално.

Експерти на Министерството ще систематизират най-използваните от българите в чужбина административни услуги, които могат да бъдат извършвани онлайн. „Проблемът не може да бъде решаван едностранчиво и в тази връзка МВнР работи съвместно с Министерството на електронното управление“ – казва зам.-министър Петрова.

Администрацията у нас предстои също да се адаптира към нуждите на идващите от чужбина българи. На тях ще им е нужно по-бързо да се валидират издадени от чужди държави документи, като дипломи или удостоверения за трудов стаж, които да се използват в страната ни.

Не искаме да се гледа на сънародниците ни по света, като на хора, избягали от България, по-скоро те са важен ресурс за имиджа на страната и за изграждане на връзки, уточни Петрова. МВнР се стреми да приеме точни ясни и целенасочени политики спрямо българите зад граница, като същевременно ползва опита на дипломатически представителства на страни като Полша, Румъния, Албания и Хърватия в работата им с общности зад граница, поясни зам.- министър Велислава Петрова.

Съставил: Гергана Манчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тампа Бей

Ива Димитрова от Тампа, Флорида: След урагана очаквам затруднено прибиране на евакуираните по домовете

Ураганът "Милтън" удари Флорида в един много чувствителен период, когато жителите на Тампа Бей все още се възстановяваха от предишната разрушителна природна стихия – "Хелийн", каза за Радио България Ива Димитрова. По думите и, няма..

публикувано на 11.10.24 в 13:50

В окото на бурята: Наши сънародници във Флорида от първо лице за урагана "Милтън"

Ураганът "Милтън", който достигна в четвъртък Западното крайбрежие на САЩ не предизвика очаквания катастрофален воден прилив. Въпреки това нанесените щети са огромни. До момента властите съобщават за 10 човешки жертви, но броят им се..

публикувано на 11.10.24 в 12:10

719 секции в 57 държави за парламентарните избори на 27 октомври

Днес изтича срокът за образуване на избирателни секции със заповеди от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства по света и този срок ще бъде спазен, подчерта на брифинг Цветозар Томов от ЦИК. 719 секции в 57 държави..

публикувано на 08.10.24 в 16:10