Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

България е посрещнала над 130 000 украински бежанци

Снимка: Радио Варна

Правителството удължи до 15 април правото на чуждите граждани или лицата без гражданство (апатриди), напуснали Украйна и влезли България, да получават временна закрила и без изричното им волеизявление и регистрация за ползване на временна закрила. Така хората, които все още не са получили статут и хотелиерите, които са ги настанили, ще са спокойни, че ще получат подкрепа от държавата, съобщи пресслужбата на кабинета.

23 000 украински граждани вече имат статут на временна закрила в България. За ден броят им нараства с 4 000. В страната пребивават 59 600 украински бежанци, 22 000 от тях са деца. В хотели и почивни бази са настанени 39 600, сочи единният портал „България за Украйна“. От началото на конфликта в страната са влезли 130 300 украинци. По-малко от половината от тях са останали в България. 

Над 3,9 млн. украинци вече са избягали от войната. Близо 39 000 са напуснали Украйна през последното денонощие, съобщи Върховният комисарият за бежанците. Това е безпрецедентна бежанска вълна в Европа след 1945 г.. Близо 200 000 граждани на други страни, които са живели в Украйна, също са сред потърсилите спасение от военния конфликт. Най-голям брой украинци са преминали в Полша - над 2,3 млн.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30