Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Усилва се руското настъпление в Източна Украйна

Мариупол
Снимка: photo.unian.info

Хуманитарен коридор за евакуацията на цивилни от обсадения Мариупол обяви Русия за четвъртък. 150 000 жители на града от седмици оцеляват под земята на фона на брутални въздушни атаки, каза зам.-кметът Сергей Орлов. В 36-ия ден от войната боевете в Мариупол продължават. 

Президентът Володимир Зеленски коментира в среднощно видеобръщение от улиците на Киев, че преговорите с Русия продължават, но засега са само „думи без конкретика“.„Ние не вярваме на никого и в никакви красиви словесни конструкции. Има реална ситуация на бойното поле и сего това е главното. Няма да отдадем нищо и ще се борим за всеки метър от нашата земя, за всеки наш човек“, каза Зеленски. 

Руските сили се изтеглят от района на атомната централа в Чернобил, съобщи американското разузнаване. Възстановена е връзката между Киев и обсадения град Чернигов, предава CNN. Засилват се боевете в Донецка и Луганска области. Руските сили напредват след Изюм, край Харков и са форсирали р. Северскси Донецк.  

Москва не се отказваот настояването Киев да признае руската анексия на Крим и сепаратистите в Донецк и Луганск, заяви главният руски преговарящ Владимир Медински.  

Украинският преговарящ Михайло Подоляк каза, че договора за мир ще трябва да се одобри от референдум, но той не може да се свика докато руските войски не напуснат териториите, завзети след 23 февруари.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нов български университет представя специалностите си с възможност за обучение на френски език

Едно от висшите училища у нас, което предлага специалности с възможност за обучение на френски език, е Нов български университет (НБУ). Сред тях са "Политически науки" и "Приложни чужди езици за администрация и управление (на английски и втори чужд..

публикувано на 26.06.24 в 11:00
Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25

Ден за противодействие на наркоманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42