Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България възприема Саудитска Арабия като важен партньор

Снимка: mfa.bg

Министърът на външните работи Теодора Генчовска се срещна с министъра на икономиката и планирането на Кралство Саудитска Арабия Фейсал бин Фадел Алибрахим, който е на обиколка в Източна Европа, съобщи МВнР.

Посещението му в България е първо по рода си у нас, като целта е задълбочаване на установения политически диалог, сътрудничеството в сферата на сигурността, енергетиката и туризма, както и въпроси, свързани с развитието на отношенията в областта на икономиката и инвестициите. По думите на министър Генчовска, България разглежда Кралство Саудитска Арабия като един от най-важните партньори в Близкия изток и би желала двете страни да развият взаимноизгодни отношения в области от стратегическо значение.

На срещата бе отправена покана към Саудитска Арабия да посети Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2022“ в Пловдив. 

В кръга на разговорите, двамата министри обсъдиха войната в Украйна, както и продължаващите хутски атаки на територията на Саудитска Арабия и се обединиха около мнението, че всички конфликти трябва да се разрешат по мирен път и чрез преговори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Паничерски при награждаването му с орден „Мадарски конник“ първа степен през 2021 г.

Закрива се почетното консулство в Монреал

Министерският съвет реши да бъде закрито почетното консулството на България в Монреал, провинция Квебек на Канада. Консулският окръг се закрива по молба на досегашния почетен консул Георги Паничерски, който е поискал да бъде освободен от..

публикувано на 26.06.24 в 21:30

Топло време с превалявания над Западна България в четвъртък

През следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 26.06.24 в 19:40
Георги Гвоздейков

До 2 години и 4 месеца България ще има 35 нови железопътни мотриси

Избран е изпълнител за доставката на 35 електрически мотрисни влака, съобщи транспортният министър. Пред Green Transition Forum 4.0 Георги Гвоздейков каза, че влаковете ще бъдат купени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 26.06.24 в 19:15