Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Аржентина подготвят нови споразумения за сътрудничество

Два български и два аржентински града ще се побратимят

Снимка: архив

Периодът 2021-2022 година e важен за България и Аржентина, защото бележи 90 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни, посочи посланикът на Аржентина у нас, Н.Пр. Алфредо Атанасов. Преди броени дни той организира среща с приятели на двете държави, на която припомни традиционно добрите връзки, но бяха набелязани и нови насоки в развитието им.

Аржентина и България са подписали 15 споразумения за сътрудничество в различни сфери - между търговските камари на двете страни, в отбраната, туризма и спорта, за взаимно насърчаване на инвестициите, в областта културата, образованието и технологиите, споразумение за мирно използване на ядрената енергия и др. Важна роля играят действащите в България споразумения между Южноамериканския общ пазар МЕРКОСУР, в който членува Аржентина и Евросъюза. На фона на войната в Украйна и очаквания недостиг на хранителни продукти, Аржентина може да повиши износа на храни за ЕС, подчерта посланик Атанасов. 

Той посочи, че се подготвят нови споразумения за сътрудничество в земеделието, за подпомагане на малкия и среден бизнес, за социално осигуряване, за признаване на научните степени. На 7 февруари т. г. в София беше подновена и спогодбата за сътрудничество и съвместна работа между антарктически експедиции на двете страни. 

Предстои и побратимяването между два български и два аржентински града – посочи посланик Атанасов по повод важните предстоящи събития, които да бъдат поредна крачка към взаимното опознаване на двете страни. 

Н.Пр. Алфредо Атанасов

“На 5 април ще подпишем договора за побратимяване между град Раковски и град Лухан в Аржентина. Двата града ще се побратимят защото има много теми, които ги обединяват от сферата на икономиката, културата, образованието, а също така и религията. В град Раковски се намира най-многобройната католическа общност в България. Много скоро ще подпишем и друг договор за побратимяване - между българския Русе и Берисо в Аржентина. Това са два града, разположени на речен бряг и има много въпроси, по които да обменят опит. В Берисо има много голяма българска общност. Моят дядо, например, е живял в Берисо след като е имигрирал от България. Българите там е наистина са много дейни.“   

Приносът на голямата българска диаспора в Аржентина за отношенията между двете държави   

“Наличието на толкова голям брой споразумения между Аржентина и България показва нивото на свързаност между двете страни. Трябва да се запитаме, защо Аржентина е сред първите страни установили дипломатически отношения с България преди 90 години. Мисля, че голяма роля за напредъка в тази насока имат българите, емигрирали в Аржентина, които са сформирали групи, общности и асоциации, които продължават да са много активни дори днес. Много от тези българи са от трето или четвърто поколение, но поддържат връзки и пазят спомените свързани с България” – посочи посланик Алфредо Атанасов пред Радио България.  

Флоренсия Лопес Албаран Кочеф

Той спомена конкурса Кралица на Имигрантите, организиран в Аржентина, който този година е бил спечелен от българка -Флоренсия Лопес Албаран Кочеф. Тази кралица на красотата ще има за задача да обикаля Аржентина и да разказва за културата, историята и традициите на своята родина, България.

По време на събитието, посветено на българо-аржентинското сътрудничество в София, беше засегнат и въпроса за Малвинските острови, които след Брекзит вече се считат като отвъдморска територия принадлежаща на Великобритания, а не на ЕС. Този факт, според посланика, поставя дебата за Малвинските острови в съвсем нов контекст. Присъстващите имаха възможност да подпишат декларация от името на българската Група по въпроса за Малвините, с която Аржентина отправя апел към международната общност за преразглеждането на казуса и решаването му по пътя на диалога. Припомняме, че  българската Група по въпроса за Малвините  е основана през 2012 г. от университетски преподаватели, интелектуалци, журналисти. 

Снимки: архив, Мари Каналян, berisso.gob.ar



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30