Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 април идва с надеждата, че младите лекари ще останат в България

Снимка: БГНЕС

Световният ден на здравето – 7 април се отбелязва като професионален празник  на лекарите и всички здравни работници. Празникът отново е повод да благодарим за усилията, грижите и непрестанното усъвършенстване в професията на хората с бели престилки. „Лекарската длъжност е нещо повече от работа, тя е човешка мисия, тя дори може да се нарече изкуство. Лекарят трябва изцяло да се посвети на работата си и да е до пациентите, без да мисли за своя почивен ден“ – думите са на един от най-добрите лекари в страната ни – д-р Георги Стаменов, основател на болницата за женско здраве „Надежда“.

Д-р Георги Стаменов
Д-р Стаменов вярва в мечтите, които се сбъдват чрез научните открития в медицината и залага много надежди на младите си колеги, които обучава и подготвя в лекарската си практика. Но за достойния труд на медиците у нас е нужно и достойно възнаграждение, за да се осигури спокойствие в работата им и такова самочувствие, че те да не бъдат подтиквани да търсят по-добри условия на живот в чужбина. Тук, разбира се, идва и ролята на държавата.

Броени дни преди професионалния празник на лекарите се заговори за повишаване на техните трудови възнаграждения. Синдикатите и правителството са се договорили основното заплащане в сектора да се повиши с близо 60% , спрямо заложеното в сега действащия колективен договор. (В цифри това означава, че лекарското възнаграждение няма да е по-ниско от 1900 лв., а за медицинските сестри ще бъде 1500 лв.) Според представители на синдикатите, целта на това увеличение е да замести Covid добавките, които се даваха към възнаграждението на лекарите по време на пандемията. Засега обаче мениджъри на болници, особено в малките градове, гледат с недоверие към обещаните допълнителни средства, с които те да могат да увеличат доходите на медиците.


Цената на здравето у нас остава висока за пациента, а България е страна, където повечето от хората далеч не са с високи доходи. Затова тук още по-важно е доверието в лекаря като човек и специалист. „Естествено е, че във всяка такава голяма гилдия като нашата, не може всички да бъдат с еднакви разбирания и подход в професията. Много от колегите работят абсолютно честно, безкористно и се борят до край за всеки един пациент, без да се интересуват от парите, които ще получат, но разбира се, срещат се и лекари, които търсят комерсиалната част на нещата. Невъзможно е всички да бъдат идеални“ – казва д-р Георги Стаменов:


Затова винаги съветвам пациентите си да се ръководят от собствената си интуиция. Когато не си експерт, за да прецениш – аз или който и да било колега, какво лечение ви предлага, тогава единственото, на което можете да разчитате е не какво пише за нас в интернет форумите и колко ни хвалят там, а това, което усещате със сърцето си. Като погледнете лекаря в очите и щом поговорите с него, вътрешният ви глас ще ви каже по-верни неща, отколкото всеки компютър с информация. А иначе въпросът с лекарските възнаграждения у нас не стои по по-различен начин отколкото при лекарите по света. Всяка специализирана практика е свързана и с финанси, защото, за да се закупи определено оборудване, за въвеждане на даден метод в медицината, ние непременно опираме до финансиране. Там се пресмята колко струва оборудването и колко пари ще се върнат от него в съответната клиника. Затова лекарят не е този, който определя цената в медицината, тук става въпрос и за пазарни механизми, които обстоятелствата ни налагат“.


Според д-р Стаменов когато покажеш на пациента, че разбираш проблема му и знаеш как да го разрешиш, когато покажеш увереност в това, че знаеш как да постъпиш, тогава се поражда доверието. Напоследък обаче възниква друг проблем:

„Все повече хората се информират и доверяват на интернет търсачките. Те смятат, че знаят повече от експертите, това обаче не е така. Това поведение важи за всички области на познание, заплашена е експертизата. Но хубавото е, че българинът има пълно доверие в лекаря, търси неговото мнение и трудът на лекаря се ползва с нужното уважение“.

Снимки: БГНЕС, endometriosis.bg, nadezhdahospital.com, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Символите на кирилицата и глаголицата на стена във Варна

В София е свикано второ издание на Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност"

Над 30 учени от 12 държави участват в Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност". Той започва в Националния дворец на културата в София на 27 юни по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и с подкрепата на Министерството на..

публикувано на 27.06.24 в 08:34
Георги Паничерски при награждаването му с орден „Мадарски конник“ първа степен през 2021 г.

Закрива се почетното консулство в Монреал

Министерският съвет реши да бъде закрито почетното консулството на България в Монреал, провинция Квебек на Канада. Консулският окръг се закрива по молба на досегашния почетен консул Георги Паничерски, който е поискал да бъде освободен от..

публикувано на 26.06.24 в 21:30

Топло време с превалявания над Западна България в четвъртък

През следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 26.06.24 в 19:40