Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев няма да уволни началника на НСО Емил Тонев

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев няма да освободи началника на Националната служба за отбрана Емил Тонев, какъвто призив отправи вчера кабинетът заради предадените на прокуратурата видеозаписи от входовете на Министерския съвет без знанието на премиера. Той изтъкна, че според закона инициативата за подобни кадрови промени принадлежи на държавния глава, а не на правителството. “Те нямат правомощия да ми предлагат каквото и да било, мотивите са повърхностни и несъстоятелни”, коментира президентът. Междувременно началникът на НСО Емил Тонев излезе с официално изявление, в което се казва, че Националната служба за охрана и нейните служители винаги са спазвали принципа за деполитизация.

Румен Радев каза още, че очаква от правителството да се придържа към декларацията на парламента за Република Северна Македония и откритите въпроси между двете страни да бъдат решени преди началото на преговорите за членство в ЕС. Той призова външнополитическите съветници на министър-председателя да не класифицират българското население в югозападната ни съседка като малцинство.

Държавният глава определи отношенията си с премиера Кирил Петков като нормални и конструктивни и в духа на законите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Премиерът предупреди, че се спекулира с темата за български военни в Украйна

Нашият кабинет е с кратък хоризонт, нямаме право да искаме от хората да отлагат живота си, докато бъде избран редовен кабинет. Затова си вършим работата по възможно най-добрия начин, заявява в интервю за в-к "24 часа" служебният премиер Димитър Главчев...

публикувано на 20.05.24 в 10:26

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”. Проучването е проведено между 12 и 18 май 2024 г. с 978 души чрез пряко..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06