Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наплив от украински бежанци на ГКПП „Дуранкулак“

Снимка: БГНЕС

Дванайсет автобуса с над 500 украински граждани чакат да преминат регистрация за временна закрила на ГКПП „Дуранкулак“. Потокът от бягащи от войната в Украйна се е увеличил през последното денонощие двойно, а пунктовете за обработка на документи на границата са едва пет. Стотиците украинци, предимно жени и деца, се посрещат на границата от доброволци на Българския червен кръст и от представители на неправителствени организации.

Само за седмица 20 хил. украинци са получили регистрация за временна закрила и с тях общият им брой достига 52 хиляди, показват данните на Единния портал "България за Украйна". От началото на войната в Украйна у нас са влезли почти 160 хил. бежанци, а близо 73 хиляди са останали. Властите отчитат увеличение на бежанския поток към Европейския съюз през последните дни. Полк. Валери Рачев, ръководител на кризисния щаб, напомни, че още седмица влизащите у нас от Украйна ще могат да получават временна закрила без регистрация още на границата. След това те сами ще трябва да се регистрират.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла сряда

В сряда, 25 септември , ще бъде предимно слънчево. Следобед от запад облачността ще се увеличава. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток, но до вечерта в западните райони ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще..

публикувано на 24.09.24 в 19:45

Ръст от 5% на чуждестранните туристи през настоящата година

От началото на годината 10,7 млн. чужденци са посетили страната ни, съобщи пред БНР Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Това представлява 5 процента ръст спрямо 2023 година. Според Румен Драганов 2024 г. се..

публикувано на 24.09.24 в 16:28

В системата на образованието прозират и болните места на обществото ни

След първия учебен ден за учениците в България – 15 септември – идва ред да започне новата учебна година и за студентите, тъй като повечето висши училища у нас отварят врати на 1 октомври. В този промеждутък от около две седмици можем да..

публикувано на 24.09.24 в 11:10