Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална олимпиада по орнитология провокира интерес към живота на птиците

Снимка: БГНЕС-архив

След 13 години прекъсване, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) отново организира Национална олимпиада по орнитология. Надпреварата цели да събуди интереса към птиците и природата у възможно най-голям брой млади хора. Насочена е основно към ученици от 5 до 8 клас от цялата страна, които до 14 април заявиха своето желание за участие.

Самото състезание ще се проведе в два кръга. Първият се провежда днес (16 април) от 10:00 до 18:00 часа в платформата Kyoso. За участие във втория етап ще бъдат поканени първите 20 ученици, показали най-добър резултат. За победителите са подготвени специални награди, подкрепящи интереса им към орнитологията.

Олимпиадата по орнитология е една от най-значимите образователни дейности на Българското дружество за защита на птиците, които то провежда от 1999 г. до 2008 г.  с подкрепата на Регионалните структури на Министерството на образованието и науката. В състезанието до момента са участвали над 10 000 ученици от цялата страна, а някои от победителите през годините вече са изявени учени и специалисти с успехи в опазването на природата, многобройни научни публикации и национални и международни признания, поясняват от дружеството.

Съставил: Весела Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58