Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодателите в София, Пловдив, Варна и Бургас с най-голяма готовност да наемат служители

Липсата на достатъчно преки чуждестранни инвестиции у нас е следствие от пандемията и недостига на работна ръка

Снимка: архив

Близо половината от компаниите в България (46%) планират да разширят екипите си до края на септември, показва проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ), проверяващо готовността на работодателите да наемат нови служители в следващите шест месеца. Участници в него са над 1000 компании от 12 индустриални сектора. Резултатите показват също, че 6% от компаниите прогнозират намаление на работната сила, а 33% ще запазят числеността на персонала. София държи първенство по бизнеси, които са готови да наемат нови служители – подобен отговор са дали 78% от анкетираните в столицата. Следват я регион Пловдив, Варна и Бургас.

Кои са секторите, в които търсенето на работна ръка е най-голямо?

„Тези на информационните технологии, производството и аутсорсинг сектора, публичен, финансов сектор, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги, транспорт и търговия на едро и дребно – посочи в интервю за БНР председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева. – Много се радваме, че и в хотелиерския и ресторантьорския бранш също имат идеи за назначаване, тъй като в предишното проучване, заради пандемията, отговорите им бяха отрицателни.“

Василева напомни, че българската икономика е силно зависима от чуждестранните инвестиции, които през последните две години постоянно намаляват. Причините за това са свързани както със свиването на бизнеса, породено от пандемията, така и с постоянния недостиг на работна ръка.

Възможностите за реакция в подобна ситуация са няколко:

„Първата е компаниите да заложат на бърза дигитализация и роботизация на трудовите си процеси. Втората мярка е свързана с масова краткосрочна преквалификация на желаещите да се включат в работния процес, спрямо нуждите на работодателите. Трети вариант е привличането на неактивни групи от хора, които не търсят работа, връщащи се българи от чужбина, както и бежанци. Четвъртият, но не и по важност вариант е свързан с целенасочения внос на хора от трети страни, които биха могли да покрият липсите на всички нива и да успокоят работодателите, че няма да бъдат ограничени плановете им за растеж“ – убеден е експертът.


Доколко войната в Украйна ще повлияе на бизнеса през следващите шест месеца?

42% от анкетираните в проучването на БКЗ споделят, че ще се отрази по-скоро отрицателно, заради повишението на цените на горивата, както и затруднения в доставките и производствата на различни компоненти. 19% считат, че ще е  по-скоро положително, а 39% не очакват да окаже каквото и да е влияние.

Има ли предпоставки пристигащите украински бежанци да променят пазара на труда в България?

Подобен въпрос все още няма конкретен отговор, но наблюденията на работодатели, сред които е и управителят на аграрна фирма Христофор Бунарджиев, ги карат да са по-скоро скептични:

Христофор Бунарджиев

„Майките с деца, които са основна част от бежанския поток, не са използваем трудов ресурс. Те се грижат за децата си, за които е необходимо време да бъдат настанени в детски градини и училища, да се интегрират там, както и да научат езика. Едва тогава жените ще могат да се отпуснат и да си потърсят работа ефективно.“

Съставил: Йоан Колев /по интервюта на Йоана Георгиева, БНР-Радио София и Тошка Събева, БНР- Стара Загора/

Снимки: архив, Pixabay, bulagro.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05