Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Пореден руски ултиматум към украинците в Мариупол

Заводът “Азовстал“ в Мариупол, 19 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската армия атакува на фронт от 480 км в Източна Украйна. По британски и украински данни, няма съществени изменения на линията на украинската отбрана.
  

Командирът на украинците сражаващи се в последната украинска крепост в Мариупол, заводът “Азовстал“, Сергей Волина поиска да бъдат евакуирани стотиците цивилни от зоната на боевете, както и над 500 ранени. Руската армия, която използва срещу украинците тежки противобункерни бомби, е предложила в 14 часа на украинците да се предадат.

Украйна е получила изтребители и резервни части, съобщиха от Пентагона. Във видеоконференция лидерите на Германия, САЩ, Франция, Италия, Канада, Япония и ЕС са договорили да продължат да оказват максимална подкрепа за Украйна, но без пряко да се намесват във войната, както и да увеличат международната изолация на Русия, предаде "Ройтерс". Потвърден е ангажиментът Европа да намали енергийната зависимост от Москва. Подкрепата за Киев ще е финансова и военна. На украинската армия ще се достави далекобойна артилерия, съобщи германският канцлер Олаф Шолц.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40