Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърцето тържествува: Христос Воскресе!

Снимка: pixabay

"Тревицата поникна, лъх топъл се понесе

и всяка птичка викна: "Христос Воскресе!“…

Природата ликува, че празник чуден днес е.

Сърцето тържествува: "Христос Воскресе!"

Тези думи са написани от архимандрит Серафим Алексиев, а джаз певецът Васил Петров е създал музиката и аранжимента към тях. Той избра да публикува клипа към тази песен в навечерието на светлия празник.

"Вярата, както са казали още в дълбока древност, е най-силното оръжие – казва Васил Петров в интервю за Радио България. – Вярата би трябвало да осмисля живота на човека. След нея идва надеждата и накрая като еманация на всичко е любовта. На тези християнски добродетели са посветени и три фундаментални богословски труда на архимандрит Серафим – "Нашата вяра", "Нашата надежда", "Нашата любов", които съдържат подробно тълкувание на части от свещеното писание. Това беше първата ми среща с него, със стиховете му се запознах по-късно. Поезията му е много искрена и дълбока, съдържа една особена простота. Между другото, на български не се пее много лесно, но неговите стихове дават тази възможност. Той има таланта на Вазов – стиховете му звучат като готови музикални фрази. Имам няколко песни за Възкресението по текстове на архимандрит Серафим, но избрах да представя точно тази, защото за мен е най-съкровената, посланието ѝ е достъпно и за най-малките. Той прави паралел между Възкресението и всичко, което е негово отражение в този период – пролетта идва, дърветата се разлистват,природата ликува. Вярата, както казва свети апостол Павел е жива представа за онова, за което се надяваме и разкриване на онова що не се вижда", допълва известният и обичан джаз певец.

Васил Петров изпълнява песента в дует с младата и талантлива Валерия Стоянова, партиите на китара изпълнява Стойчо Стоянов. След Великденските празници (на 30.04), той ще изнесе концерт в Русе, заедно с Биг бенда на крайдунавския ни град, диригент Димчо Рубчев. Програмата се нарича "Историята на световния джаз" и е посветена на Международния ден на джаза и рождения ден на Васил Петров.


Снимки: БГНЕС, pixabay


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15