Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Москва е отхвърлила великденското примирие в Украйна

Снимка: БГНЕС

Украинският президентът Володимир Зеленски обяви, че Москва не се e съгласила на Великденско примирие. Според украинските военни те успешно отбиват руските атаки по цялата линия на фронта.

Министърът на отбраната Алексей Резников заяви пред "Уол стрийт джърнал", че ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа не са успели да разрешат ситуацията в Украйна и трябва да бъдат заменени с по-ефективни институции.

Шефът на Пентагона ген. Лойд Остин ще проведе на 26 април във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия среща с партньори от цял свят за Украйна. Ще се обсъждат нужните средства и мерки за гарантиране сигурността и суверенитетът на Украйна, съобщи Ройтерс.

Чехия, България, Румъния, Полша, Унгария, Словакия и балтийските страни ще поискат финансова помощ от ЕС за грижите за украинските бежанци, съобщи чешкият вицепремиер Иван Бартош. Страните са постигнали единодушие за 14 мерки, които ще представят заедно, за да започнат диалог с Еврокомисията за промяна на сегашните правила за бежанците. Близо 5 млн. украинци напуснаха своята родина от началото на войната. Чехия е приела над 300 000. В България са влезли над 202 000 украинци, като 93 000 са се установили в страната. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Премиерът предупреди, че се спекулира с темата за български военни в Украйна

Нашият кабинет е с кратък хоризонт, нямаме право да искаме от хората да отлагат живота си, докато бъде избран редовен кабинет. Затова си вършим работата по възможно най-добрия начин, заявява в интервю за в-к "24 часа" служебният премиер Димитър Главчев...

публикувано на 20.05.24 в 10:26

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”. Проучването е проведено между 12 и 18 май 2024 г. с 978 души чрез пряко..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06