Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Копривщица отбелязва 146 години от избухването на Априлското въстание

Кунка Неделева: Историята е учителката, която ни дава уроците, но явно ние не сме достатъчно добри ученици

Снимка: БГНЕС

“Трябва да знаете, че цяла Европа се възмути от вашите средства и тя скоро ще дойде да ви изгони оттук…Вашата се свърши вече!” – това не е политически цитат от днешния новинарски поток, а думи на Цанко Дюстабанов - революционер и главен войвода в Първи търновски революционен окръг по време на Априлското въстание. Изрича ги пред турския съд часове преди да бъде обесен на 15 юни 1876 в Търново. Думите му носят целия смисъл на въстанието и на саможертвата на стотици българи, които чрез кръвта си поставят българския въпрос на картата на тогавашната европейска дипломация и предшестват Руско-Турската война от 1877-78 г., довела до Освобождението на България. 

Тази година на 1 май (нов стил) се навършват 146 години от избухването на Априлското въстание и по традиция градовете Клисура, Копривщица и Панагюрище в Централна България организират тържествени програми, които започват още от 30 април.

В Копривщица, където е дадено начало на въстанието, честванията започват с откриването на изложба „Аз съм българка“ на фотографа Радослав Първанов в галерия „Палавееви къщи“, а вечерта на 30 април на площад „20 априлий“ ще се проведе възпоменателна вечер-заря, разказа за Радио България Кунка Неделева, директор на музеите в архитектурния комплекс Копривщица.

“Програмата ще продължи на 1 май (Ден на град Копривщица) с полагане цветя на гроба на революционера Тодор Каблешков и гвоздея в програмата - театрализираният спектакъл „Първата пушка“ с възпроизвеждане на епизоди от Априлското въстание - едно атрактивно, докосващо сърцето събитие. Възстановката се осъществява с над 200 човека самодейци от Копривщица, а възрастовият диапазон на участниците ни е близо век. И тази година най-малкият участник ще бъде бебе в ръцете на своята майка, а най-възрастният е на 90 години. Наистина гледка и зрелище, което си заслужава да бъде видяно поне веднъж в живота от всеки” - разказва Неделева.


Историческата възстановка е разиграна за първи път през 1926 година и от тогава до днес има само една пропусната година- 2020 година, в която заради ковид-мерките всички обществени прояви в България бяха отменени. Реквизитът е осигурен от дирекцията на музеите в града, читалище “Ненчо Палавеев” и от националното дружество “Традиция”. Част от костюмите са изкупени от „Националния филмов център”, а останалите са правени по поръчка през годините.

„Най-малкото, което можем да направим за тези светли личности, загинали за свободата на България, е да ги почетем достойно”, категорична е Кунка Неделева и признава, че историята е жива не само в облика на Копривщица и калдъръмените й улички, но и в сърцето на всеки неин гражданин.


“За копривщенеца това събитие е емблематично в живота му. Има поколения копривщенци, които минават през всички роли във възстановката – от момченца, през ергени до въстаници. Трябва да ви кажа, че интересът е огромен, особено при децата, които си запазват ролите година по-рано, за да са сигурни, че ще участват в спектакъла. Те живеят за него.“

Днес споменът от събитията преди 146 години в България и мирисът на барут от пушките носи не само национална гордост, но и лек страх и болка от ужаса, който преживяват милиони хора, бяжащи от войната в Украйна в 21-ви век. Историята е учителката, която ни дава уроците, но явно не сме били достатъчно добри ученици, смята Неделева. Като историк и като гражданин тя е напълно убедена, че войната е средство, до което не трябва да се прибягва в никакъв случай и обстоятелства.

“Моето пожелание към всички българи е да се държим към корена си, да не се губим от него, да знаем историята си, да почитаме предците си и да успеем да предадем това и на децата, които идват след нас.”

Снимки: БГНЕС, Радослав Първанов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обучение за франкофони на световно ниво предлагат Техническият и Химикотехнологичният и металургичен университет в София

Вече над 30 години два български университета предлагат качествено обучение на френски език за технически и инженерни специалности и дипломи, признати по цял свят. Затова и преподавателите с гордост казват, че сред възпитаниците им няма нито един..

публикувано на 17.05.24 в 09:30

Говорителката на руската дипломация обвини България, че преформатира 9 май

Управляващият режим в България се опитва да преформатира "Деня на победата" в "Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това посочи в коментар официалният представител на руското външно министерство..

публикувано на 17.05.24 в 09:09

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54