Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-големият български фолклорен фестивал в Северна Америка отново е факт

Снимка: Елена Цанева

Десетото издание на фестивала "Верея" в Чикаго събра стотици българи в Център "Малката България". Стартът на най-големия български фолклорен фестивал в Северна Америка бе даден от художничката Биляна Стремска, танцьорка и народна певица, която живее 24 години в Сан Франциско, а творбите ѝ са вдъхновени от българските народни песни, съобщи за БНР от Града на ветровете Елена Цанева.

Пандемията от Covid-19 промени фестивалното летоброене и след двугодишно прекъсване събитието ще има нестандартен удължен формат и ще продължи до неделя. Участие ще вземат 35 състава и над 450 танцьори. Организаторите са били готови с подготовката на още по-мащабен празник преди две години:


"Тогава бяха дали заявка 65 състава от Северна Америка. Просто щяхме да направим голям бум, но така се получи, че не можахме. Две години бяхме тотално затворени", споделя пред БНР Константин Маринов, главен организатор, танцьор, хореограф и музикант, ръководител на клуб "Верея" в Чикаго.

Фалклорен клуб „Верея” – Чикаго
Някои от танцьорите ще се представят за първи път пред публика и вълнението е голямо.

"От малко повече от година танцувам във "Верея", всички много добре ме приеха, въпреки че нямах абсолютно никаква представа от танците и се вълнувам за първи път да съм на сцена" – споделя Славка Янакиев. Съставът им ще представи четири фолклорни танцови композиции. "Всеки път, когато идвам тук изпитвам огромно удоволствие да се срещна с българската традиция, с прекрасните хора тук", допълва я Цветомила Цветкова.

От празник на българското хоро в Чикаго, за десетилетие фестивалът се разраства значително над първоначалните очаквания на организаторите. Така, от около 100 танцьори в първото му издание сега на сцената ще се качат над 450.


"Самите състави, ако са започнали с по 5-6 човека, сега са десетки. Например, съставът от Сиатъл ще се представи с 40 танцьори – обяснява с гордост организаторът Константин Маринов – в Минеаполис, в Сейнт Луис и на други места трупите вече са с по 30-40 танцьори, което е хубаво. Някои от съставите не са се събирали тези две години и половина въобще. Други идват като гости, без да играят. Но пък имаме и нови състави, които идват – от Канада, от Далас, Тексас, Сан Франциско, което пак е нещо. Надявам се догодина вече всичко да бъде нормално и да продължим тази традиция", коментира организаторът. Желанието му е чрез проявата да подкрепят българското, макар и далеч от родината. А в неделя предстои базар, на който ще бъдат представени накити, бродерия и всичко свързано с фолклора – "за да видят всички тези българи от Северна Америка, които идват, какво правим тук в тази малка България в Чикаго", казва Константин Маринов пред кореспондента на БНР там Елена Цанева.

Редактор: Елена Каркаланова

Снимки: Елена Цанева, Facebook / @BGFOLK CLUB,,VEREA''


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Световната среща на българските медии в Украйна ще е в хибриден формат

Деветнадесетата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция, ще се състои между 18 и 21 юни в 3 града в Украйна – Одеса, Болград и Измаил, където има големи български общности. Темата на тазгодишното..

публикувано на 17.06.24 в 08:35
Християн Пендиков

Македонската съдебна система проточва делото за пребития българин в Охрид

Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно, с множество отлагания, понякога доста смешни, коментира пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. Тя напомни, че последното заседание в Охрид е било отложено по..

публикувано на 12.06.24 в 11:14
Калина Панделова

Ниската активност – послевкус от изборите в САЩ

В 6 часа българско време затвориха и последните избирателни секции по западния бряг на САЩ -  Лос Анджелис, Сан Франциско, Феникс, Лас Вегас, Сиатъл... Общо взето остава впечатлението за ниска изборна активност, каза кореспондентът на БНР в Чикаго..

публикувано на 10.06.24 в 11:10