Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Видеообръщение разяснява как ще се извърши преместването на бежанците към държавни бази

Снимка: БГНЕС

Още в следващите дни ще бъде пусната дигитална платформа, която ще събира и обработва в реално време информация за специфичните нужди на украинските бежанци, които да бъдат взети под внимание при преместването им в държавните бази из страната. Платформата ще събира данни дали хората работят вече в района или имат предложение за работа от хотелиера, който ги е подслонил, дали детето им е записано на училище, имат ли хронично заболяване.

В специално видео обръщение към украинските граждани с временна закрила, вицепремиерът Калина Константинова разясни стъпките, по които ще се извърши преместването.

Екипът на вицепремиера е изпратил до общините указания да направят разчет на възможностите за евентуално настаняване на големи групи бежанци от Украйна. 

В същото време, боевете в Донбас се разрастват. По информация на местните власти, има загинали и ранени цивилни при руски обстрел в Донецка, Харковска и Луганска област. Украинските власти съобщават, че въоръжените сили на Украйна напредват в Харковска област, като са си върнали 6 населени места. Военният министър Алексей Резников изрази надежда, че ще могат да въоръжат един милион бойци в подготовка за нова дълга фаза на войната с Русия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

350 гръцки младежи учат морски специалности във Варна

Запазва се висок интересът на гръцките младежи да се обучават във Военноморското училище във Варна. В момента 350 младежи от южната ни съседка се обучават по морски специалности във Варна, съобщи за БНР Варна зам.-ректорът по чуждоезиково..

публикувано на 02.10.24 в 22:47

Дневните температури ще се повишат, над страната няма да вали

В четвъртък , 3 октомври, минималните температури ще са между 5 и 10°, в София 6°. Максималните ще са от 23 до 28°, в столицата ще достигат 25°. През деня ще е слънчево с разкъсана висока облачност. Привечер от северозапад ще се заоблачава. По..

публикувано на 02.10.24 в 19:50

Премиерът Главчев: Към момента няма заплаха за сигурността на страната

Към момента няма информация за застрашаване на средата за сигурност на българските граждани. Въпреки това са взети засилени мерки за сигурност в страната, осигурена е охрана на стратегически места у нас. Това беше оповестено след края на свиканото за..

публикувано на 02.10.24 в 19:14