Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ватиканът изпрати в София нов нунций, който идва от Белград

Архиепископ Лучано Суриани е назначен за папски нунций в София
Снимка: youtube

Папа Франциск назначи 65-годишния монсеньор Лучано Суриани за апостолически нунций в България.


След завършване на богословие и философия в Семинарията в Киети, той е ръкоположен за свещеник на 5 август 1981 г. Получава магистърска степен по богословие през 1983 г. в Латеранския университет. През 1986 г. е приет в Папската църковна академия, а през 1990 г. получава докторска степен по каноническо право. На 22 февруари 2008 г. папа Бенедикт XVI го въздига в архиепископ.

След дълга дипломатическа служба от 2015 г. е апостолически нунций в Сърбия и урежда посещения във Ватикана на министри от Косово, страна, която не е призната от Светия престол.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България измоли своя патриарх

В деня на Вси Светии, когато Православната ни църква отбелязва Събора на 12-те апостоли и паметта на всички знайни и незнайни Христови мъченици и изповедници, миряните в България бяха възнаградени за вярата си. Едва ли има по-щастлив от Божия народ,..

публикувано на 01.07.24 в 12:40

Почитаме българските светии

На днешния ден православната ни църква отдава почит на историческите личности, живели по нашите земи от първи век досега и канонизирани за светци. Всички те са били хора на вярата и духа и с делата си са заздравявали спойката между църквата, народа и..

публикувано на 30.06.24 в 06:00

Единственият храм с името на светиите Петър и Павел в София

Като един човешки живот на 90 години, съдбата на столичния храм "Св. Апостоли Петър и Павел" е изпълнена с възходи и неблагополучия, с терзания, но в крайна сметка и със спасение. Това е може би един от най-малко познатите храмове в София и в същото..

публикувано на 29.06.24 в 06:30