Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бира с дъх на … Странджа планина

Снимка: Стамен Илиев

Може ли бира да има дъх на … планина и по-точно на Странджа – едно от най-красивите и недокоснати кътчета на българската природа? Отговор на този въпрос дава Стамен Илиев, посветил се на своята мечта – да създаде крафт бира, която да е с автентичен вкус и с послание.

Стамен ръководи една от най-големите дестилерии у нас, след като завършва университета по хранителни технологии в Пловдив. Още като студент, той прави първата си крафт бира. "Когато започнахме да учим в университета, имахме варене на пиво по време на упражнения. И така започна всичко – с едно малко казанче, в което се влюбих!" – спомня си Стамен и добавя, че още тогава решил да овладее до съвършенство тънкостите на този майсторлък, който от хоби и страст прераства в печеливш семеен бизнес: 


"Първата бира я сварих в заведението на моите родители. Там има голяма кухня с големи казани, които използвах. И, както обикновено с късмета на начинаещия, първата ми бира стана страхотна! По това време баща ми беше посял лимец. Идеята беше да вложа в пивото този лимец, а към него добавих и кримски чай" –  спомня си Стамен Илиев.

След домашните опити, той се свързва с хора, които имат по-голям капацитет за варене на пивото. "Вече почти две години работим заедно. И понеже инсталацията не е много голяма, партидите са малки, а бирата – винаги прясна" – казва Стамен. Твърди, че предпочита да каже на клиентите, че бирата му е свършила, отколкото да им предложи застояла.

За една от последните си бири – тъмно пиво, той отново е вдъхновен от природата на мистичната Странджа. Използва ресурсите на планината, като включва екстракт от странджански дъб.

"Дъбът първоначално е изсушен, а после накиснат в етилов алкохол, който се загрява и циркулира. И накрая, този етилов алкохол става доста гъст, като карамел. Пивото има много силен аромат на дървесина и ванилия, ако щете и на бренди, много е интензивен – казва Стамен. – Освен това, всички мои бири и опаковката им са насочени към Странджа – там е нашето заведение, оттам започна всичко! Имаме и една бира, посветена на българския филм, заснет в странджанското село Кондолово – става дума за "Господин за един ден".

Етикетите на крафт бирата на Стамен Илиев са също много интересни. Те са ръчна изработка, рисувани от неговата сестра Моника Илиева. В тях също личи вдъхновението от Странджа планина.

По материал на Калина Енчева, БНР Бургас

Съставил: Венета Николова

Снимки: Стамен Илиев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

И чуждестранни съседи ще седнат на "Голямата маса" в София в събота

"Голямата маса: Една общност" е посланието на последното четвърто издание на инициативата за тази година, което ще се проведе в събота (20 септември). Сто и двайсет метровата трапеза ще бъде разпъната на столичната улица "Оборище" в отсечката..

публикувано на 18.09.25 в 07:00

Юбилейният 10-и "Капана фест" в Пловдив очаква своите гости

Юбилейното десето издание на "Капана фест" в Пловдив започва на 18 септември на моста над ул. "Гладстон", съобщават от екипа на фестивала. "Капана фест" е фестивал в сърцето на града, вдъхващ живот на забравено градско пространство в квартал..

публикувано на 18.09.25 в 06:45

Тракийският университет е домакин на семинар "Млечно говедовъдство: Опитът на САЩ"

Тракийският университет в Стара Загора днес е домакин на работен семинар на тема "Млечно говедовъдство: Генетика и икономика. Опитът на САЩ", съобщи учебното заведение. Форумът е организиран съвместно с представителството на Американския департамент..

публикувано на 18.09.25 в 06:00