Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 60 години детското влакче в Кърджали остава любима атракция в града

7
Снимка: Facebook / @DetskaZheleznitsaKardzhali

Eдна от емблемите на град Кърджали – детската железница в парк “Простор”, отново ще потегли по своя маршрут след две години прекъсване. През 2020-а, заради пандемията, влакчето беше прибрано заради съображения за сигурност. 


От Общинското предприятие “Озеленяване, чистота и благоустройство”, което стопанисва атракциона съобщават, че локомотивът вече е на релсите в малката гара и се правят последни технически прегледи, преди да бъде пуснат в движение. Вече са почистени парковите площи, през които преминава маршрутът на малкия влак.


Това е първата в България детска железница, построена на 5 септември 1962 година по проект на инж. Валентина Йочкова. Тогава са използвани релси от закритите рудници в село Стремци, а вагонетките, с които са пренасяни полезните изкопаеми от мините, са преустроени в купета и така до днес в тях се возят пътниците. 


Общата дължина на трасето, което изминава влакчето е 1210 метра, като по него има два прелеза и един тунел. По протежението си линията оформя цифра шестица. Очаква се обновените локомотив и вагони да зарадват децата на предстоящия Ден на детето – 1 юни, но има готовност те да бъдат пуснати в експлоатация още през май.

Снимки: Facebook / @DetskaZheleznitsaKardzhali



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изгоря офис на партия, която ще участва на изборите

Пожар избухна във варненския офис на партия, представена в последното Народно събрание и участник в изборите на 27 октомври т.г. Помещението, което се намира в сграда в центъра на града, е напълно изгоряло. Сигналът за инцидента е подаден в ранните..

публикувано на 19.10.24 в 11:10

Седем секунди е липсвала комуникация между кулата и самолета

В критичните седем секунди на полета, при който на 13 септември т.г. загинаха двама от най-добрите военни пилоти по време на подготовка за авиационни демонстрации, е липсвала комуникация между кулата и самолета. Това показват записите на разговорите..

публикувано на 19.10.24 в 10:03

Над половин милион избиратели са готови да продадат гласа си

Според сондаж на “Галъп интернешънъл болкан” една десета от респондентите признават, че биха приели да гласуват срещу заплащане, друг стимул или принуда, 78% отричат, а 12 на сто заявяват, че не могат да преценят. Това означава, че над 500 хил...

публикувано на 19.10.24 в 09:04