Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия отправи три препоръки към България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия представи днес препоръките си в областта на икономиката за страните от ЕС, а към страната ни те са в три насоки, съобщи БТА. 

Първата е България да продължи да осигурява временна и целенасочена подкрепа за домакинствата и фирмите заради високите енергийни цени, както и за бежанците от Украйна. Необходимо е и осигуряване на бюджетни средства за т.нар.“зелен“ преход и цифровизацията, както и за енергийна сигурност. Препоръчва се фискална политика да бъде насочена към постигане на разумни средносрочни фискални позиции. 

Втората препоръка е България да продължи с изпълнението на плана за възстановяване и устойчивост, както и да разчете разходите по политиката на сближаване до 2027 година, за да започнат преговорите с Комисията. 

Третата препоръка е да се намали цялостната зависимост от изкопаемите горива и техния внос чрез ускоряване на развитието на възобновяемите енергийни източници и повишаването на енергийната ефективност в производството и в сградите, както и да бъдат намерени нови дълготрайни решения в централното отопление. Комисията препоръчва и увеличаване на връзките към газопреносните мрежи на съседните страни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даровете на есента

Есента подарява още един топъл и слънчев ден

Във вторник  ще е слънчево. От запад облачността, отначало висока, привечер и средна, ще нараства. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 8°. Максималните ще са от 25 до 30°, в столицата ще е 25°.  По Черноморието  ще е слънчево..

публикувано на 23.09.24 в 17:31

Президентът е на работно посещение в САЩ, ще говори пред ООН

Лидери от над 130 държави се събират в централата на ООН в Ню Йорк, за 79-ата сесия на Общото събрание на ООН. Мотото тази година е: "Да не пренебрегваме никого: да действаме заедно за утвърждаване на мира, устойчивото развитие и човешкото..

публикувано на 23.09.24 в 17:27
Среща на министрите Иван Кондов и Игли Хасани по време на 79-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

За София и Тирана Коридор №8 остава обща стратегическа цел

В Ню Йорк в рамките на есенната сесия на Общото събрание на ООН служебният външен министър Иван Кондов се срещна с министъра за Европа и външните работи на Албания Игли Хасани. Те обсъдиха динамиката на двустранните отношения. Изразили са готовност за..

публикувано на 23.09.24 в 12:18